Kinesiska twitter.
1 av 3
Kinesiska twitter. - Foto: Faksimil Weibo
Mikrobloggande blir allt mer populärt i Kina.
2 av 3
Mikrobloggande blir allt mer populärt i Kina. - Foto: Alexander F. Yuan / SCANPIX
Weibos högkvarter.
3 av 3
Weibos högkvarter. - Foto: Alexander F. Yuan / SCANPIX

Snabba tag inget för Kinas Twitter

I Kina finns varken Facebook eller Twitter. Däremot finns Weibo. Men det kan ta en vecka innan en "tweet" där passerat censuren.


300 miljoner användare

Weibo beräknas ha mellan 300 och 330 miljoner använder, att jämföra med Twitters 500 miljoner. Allra flest följare har skådespelaren Yao Chen med 33,7 miljoner - en halv miljon fler än den mest följda personen på Twitter: Lady Gaga.

BEIJING. Brukar du också använda Twitter till att uppdatera dig om vad som händer just nu i ditt närområde och i världen? Då ska du inte flytta till Kina.

På det enda sociala mediet, Weibo, går det nämligen varken att liveuppdatera eller "flasha". Tweets passerar nämligen genom en censur som kan ta upp emot en vecka, skriver Sunday Mirror.

Hela tusen personer är anställda bara för att övervaka användarnas uppdateringar. En vanlig dag tas smått otroliga 10 miljoner tweets bort av censuren. Enligt uppgifter sitter samtidigt 300 000 personer anställda för att skriva bra saker om det kinesiska kommunistpartiet. De kallas "50 cent army" eftersom de får betalt så mycket (cirka 50 öre) per inlägg.

Är sofistikerade

En som fått känna av censuren på nära håll är Hollywoodskådespelaren Brad Pitt. Inför ett besök i Kina skapade han ett konto och skrev "Det är sant. Jag kommer". 47 000 retweets och 100 000 följare senare plockades tweeten bort. Pitt har dock kvar sitt konto - men han har än så länge hållit sig från Twitter.

Trots att användare försöker lura systemet genom kodord och att ladda upp bilder med text i stället för att skriva in som inlägg sorteras 13 av 100 uppdateringar bort. Internetexperten Duncan Clark menar att Kina är mycket mer sofistikerade när det kommer till sociala medier än man tidigare trott.

– De har utvecklat sådana saker som att begränsa antalet retweets och svar för ett visst inlägg eller en viss person, säger han till Sunday Mirror.

Weibo är den hemsida i världen som just nu ökar mest av alla.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!