Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Portabel tablå tar strid mot betalteve

Så här ser tjänsten ut - precis som en vanlig tablå.
1 av 3

Så här ser tjänsten ut - precis som en vanlig tablå.

Faksimil Magine

Allt går att klicka upp och börjar spelas direkt.
2 av 3

Allt går att klicka upp och börjar spelas direkt.

Faksimil Magine

Mattias Hjelmstedt, grundare och produktchef.
3 av 3

Mattias Hjelmstedt, grundare och produktchef.

Magine

Nyheter | 22/01/2013 17:12

"Teve som det borde vara". Så beskriver svenska Magine sig själva. Samtidigt som streamingkriget sveper över Sverige vill de konkurrera med vanlig betalteve. Nyheter24 har testat tjänsten.

En tevetablå du kan ha med dig överallt där allt är klick- och spelbart - från allt som går på teve just nu till det som gick för en vecka sedan. Ungefär så kan man beskriva den svenska tjänsten Magine.

Nyheter24 skrev i söndags om streamingkriget där företagen slåss om de bästa Hollywoodrättigheterna. Men till skillnad från streamingtjänster som Netflix och HBO Nordic vill den svenska tjänsten konkurrera med betalteve. Det vill säga Comhem, Boxer och liknande.

– Med "on demand" är du aldrig förstavalet. Det är fortfarande teve som går först. När du inte hittar nåt på teve - först då går du till andra plattformar, säger Mattias Hjelmstedt, produktchef och grundare av Magine, till Nyheter24.

Vilka kanaler - och till vilket pris?

I betaversionen, som kunnat testas av de som anmält intresse, finns inte speciellt många välkända kanaler, utöver Kanal 5, Eurosport och CNN. Men det är meningen att utbudet ska vara som på "vanlig" teve.

– Det finns en viss nivå av kanalpaket, det ligger i sakens natur för hur teve ser ut. Men utöver de paketen kommer det i framtiden finnas möjlighet att göra lite som man vill, säger Hjelmstedt.

Alla program som sänts går att se igen. Antalet dagar som sparas varierar beroende på kanal men kommer alltid vara minst sju. Det går också att se program live - men spola tillbaka och se dem från början. 

Frågan som kvarstår är då - vad kommer kalaset att kosta?

– Om du tänker dig vanliga betalteve-abonnemang fast utan alla extrakostnader. Inga kortavgifter, inga krypteringsavgifter, inga startkostnader, inga boxkostnader och så vidare. Ungefär där kommer Magine att landa, säger Hjelmstedt och fortsätter:

– Kanalpaketsmässigt ändrar vi inte särskilt mycket men i och med att vi inte har några andra kostnader så blir det väsentligt billigare. 

Tidigare har det hetat att tjänsten "tidigast" ska vara tillgänglig för allmänheten under det första kvartalet 2013. Ungefär samma svar får man om man frågar Magines presskontakt Petronella Turesson.

– Så snart vi har allting på plats, inom en nära framtid i alla fall. Sen har vi inte sagt något officiellt datum, men under våren, säger hon till Nyheter24 om lanseringsdatum.