Så här ser tjänsten ut - precis som en vanlig tablå.
1 av 3
Så här ser tjänsten ut - precis som en vanlig tablå. - Foto: Faksimil Magine
Allt går att klicka upp och börjar spelas direkt.
2 av 3
Allt går att klicka upp och börjar spelas direkt. - Foto: Faksimil Magine
Mattias Hjelmstedt, grundare och produktchef.
3 av 3
Mattias Hjelmstedt, grundare och produktchef. - Foto: Magine

Portabel tablå tar strid mot betalteve

"Teve som det borde vara". Så beskriver svenska Magine sig själva. Samtidigt som streamingkriget sveper över Sverige vill de konkurrera med vanlig betalteve. Nyheter24 har testat tjänsten.


Analys

Under en vecka har vi på Nyheter24 betatestat Magine, både på dator och i mobilen. Tjänsten är snabb och tämligen lätt att använda. I betaversionen saknas dock sökfunktion vilket är ett måste. Dessutom finns inte den filmkatalog (alla filmer som visats på kanalerna den senaste veckan) som kommer att vara med i den slutgiltiga versionen.

Allt hänger på kanalutbudet - och priset. Alla kanaler som finns på vanlig teve måste nog finnas för att Magine ska bli en succé. Och priset får inte lägga sig mer än någon hundralapp över streamingtjänsterna som blir allt populärare. 

Idén i sig är dock lovvärd och det är mycket konstigt att ingen av betaltevebolagen kommit på det här tidigare.

En tevetablå du kan ha med dig överallt där allt är klick- och spelbart - från allt som går på teve just nu till det som gick för en vecka sedan. Ungefär så kan man beskriva den svenska tjänsten Magine.

Nyheter24 skrev i söndags om streamingkriget där företagen slåss om de bästa Hollywoodrättigheterna. Men till skillnad från streamingtjänster som Netflix och HBO Nordic vill den svenska tjänsten konkurrera med betalteve. Det vill säga Comhem, Boxer och liknande.

– Med "on demand" är du aldrig förstavalet. Det är fortfarande teve som går först. När du inte hittar nåt på teve - först då går du till andra plattformar, säger Mattias Hjelmstedt, produktchef och grundare av Magine, till Nyheter24.

Vilka kanaler - och till vilket pris?

I betaversionen, som kunnat testas av de som anmält intresse, finns inte speciellt många välkända kanaler, utöver Kanal 5, Eurosport och CNN. Men det är meningen att utbudet ska vara som på "vanlig" teve.

– Det finns en viss nivå av kanalpaket, det ligger i sakens natur för hur teve ser ut. Men utöver de paketen kommer det i framtiden finnas möjlighet att göra lite som man vill, säger Hjelmstedt.

Alla program som sänts går att se igen. Antalet dagar som sparas varierar beroende på kanal men kommer alltid vara minst sju. Det går också att se program live - men spola tillbaka och se dem från början. 

Frågan som kvarstår är då - vad kommer kalaset att kosta?

– Om du tänker dig vanliga betalteve-abonnemang fast utan alla extrakostnader. Inga kortavgifter, inga krypteringsavgifter, inga startkostnader, inga boxkostnader och så vidare. Ungefär där kommer Magine att landa, säger Hjelmstedt och fortsätter:

– Kanalpaketsmässigt ändrar vi inte särskilt mycket men i och med att vi inte har några andra kostnader så blir det väsentligt billigare. 

Tidigare har det hetat att tjänsten "tidigast" ska vara tillgänglig för allmänheten under det första kvartalet 2013. Ungefär samma svar får man om man frågar Magines presskontakt Petronella Turesson.

– Så snart vi har allting på plats, inom en nära framtid i alla fall. Sen har vi inte sagt något officiellt datum, men under våren, säger hon till Nyheter24 om lanseringsdatum.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!