Tisdag 30 Nov
Stockholm

Vi hatar 9GAG men älskar sengångare

Lucas och Axel är flitiga Reddit besökare.
1 av 7
Lucas och Axel är flitiga Reddit besökare. Foto:
De hatar forumet 9GAG.
2 av 7
De hatar forumet 9GAG. Foto:
Axel tycker 4chan har gått överstyr.
3 av 7
Axel tycker 4chan har gått överstyr. Foto:
Lucas tycker att alla på 9GAG är "faggots".
4 av 7
Lucas tycker att alla på 9GAG är "faggots". Foto:
Och det sjukaste forumet av alla måste ändå vara Spacedicks.
5 av 7
Och det sjukaste forumet av alla måste ändå vara Spacedicks. Foto:
Men egentligen tycker de inte någonting är speciellt spännande i slutändan.
6 av 7
Men egentligen tycker de inte någonting är speciellt spännande i slutändan. Foto:
Nätmobbingen har alltid varit densamma, skillnaden är bara att media nu fått upp ögonen för den.
7 av 7
Nätmobbingen har alltid varit densamma, skillnaden är bara att media nu fått upp ögonen för den. Foto:

Vad är grejen med att sitta på diskussionsforum och göra allt annat än diskutera? Nyheter24 träffar Axel och Lucas för att försöka förstå världar där allting är på låtsas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Amanda Todd förföljdes i två år

En studie visar att en av fem svenska ungdomar någon gång har visat sig naken för någon på nätet. Det är däremot inte lika vanligt med en så pass intensiv nätmobbning som 15-åringen Amanda Todd utsattes för.

När Amanda gick i sjuan övertygad hon av en kille, efter mycket tjat, om att skicka en nakenbild. Snart började fotot att cirkulera runt på nätet. Det var inte bara vänner och skolkamrater som såg den - även släktingar. Amanda Todd postade en video på Youtube där hon visade flash cards som berättade om upprepad nätmobbning som pågått i flera år. På ett av korten stod det: "De sa att jag hoppas att hon ser det här och tar livet av sig".

Fem veckor senare hittades Amanda död i sitt hem i kandensiska Vancouver. 

– I går var en jävligt torr dag på Reddit, säger Lucas Danielowski.

Han och Axel Clarke, båda 18 år, är flitiga användare av internet. Rättare sagt, diskussionsforum som finns på internet. 

– Man har allmänt blivit så härdad, svarar Axel.

Vi möts upp på ett café i Gamla Stan där den välkända regnbågsflaggan hänger utanför ingången. Lucas och Daniels sätt att prata är inte helt passande inser jag ganska omgående. Ord som "fag", "gay" och "faggot", engelska skälls- och slangord för "bög", kastas omkring gång på gång. Men de ogillar inte homosexuella. Det är en hård jargong de plockat upp från Reddit - en av världens största diskussionsforum online. 

Jag frågar hur en bra dag på Reddit ser ut. 

– När det inte bara är massa bilder på katter eller bara massa re-posts, då är det en bra dag. Det är inte kul när det bara är bilder på katter som äter strumpor, säger Axel.

– Just det Axel, jag har kollat upp det där med sengångare, man får faktiskt äga en sengångare i Sverige! avbryter Lucas exalterat.

De båda tittar på varandra med stora ögon. Sengångare är ett omtyckt djur på nätet. Nästan lika mycket som katter. På Reddit finns ett underforum - helt dedikerat åt sengångare. Det finns underforum dedikerade åt det mesta verkar det som. En del gulliga, en del mindre gulliga.

– Du vill nog inte gå in på /r/spacedicks, säger Axel. 

– Inte om du är känslig, fyller Lucas i. 

Hatet till 9GAG

Jag tror jag förstår vad de syftar på. När jag själv var i deras ålder var det sajten Rotten.com det tisslades om. Nu är det forum som Reddit som lockar de massorna. Många är anonyma och kvaliteten på diskussionerna varierar. I media nämns ofta ordet "näthat" när liknande forum blir aktuella. Men hur utspelar sig hatet?

– Alltså, det finns två olika sorters mobbning på nätet skulle jag vilja påstå, säger Lucas och fortsätter:

– Det som sker på diskussionsforum ska man egentligen inte ta seriöst för där slänger folk ur sig lite vad som helst - som på 4chan - där tror folk hela grejen är att jävlas med allt och alla.

Från början var 4chan a "good place for good guys to hang out", förklarar han och beskriver det numera som ett ställe där unga människor sitter i någon källare, käkar piroger och skapar ett dåligt rykte för hela 4chan-rörelsen, på grund av attitydsproblem.

– Om jag typ går in på ett underforum för spel och vill prata om ett nytt datorspel jag köpt så bli svaret direkt "you fucking faggot". Man blir bara så trött men jag tar definitivt inte åt mig av vad de säger. 

Ännu värre är forumet 9GAG, berättar de för mig. Man kan säga att både Lucas och Axel hatar 9GAG. 

– Där sitter 12-åringar och snor alla andras bilder, sätter dit sin äckliga 9GAG-logga och lägger ut det på Facebook för att folk ska tro att det är deras verk, säger Axel.

– Alla hatar dem, de är gay, säger Lucas.

– De är as, säger Axel.

Makten framför skärmen

Men så finns den där andra mobbningen som inte är okej, enligt Lucas och Axel. Ett exempel är när bilder som inte borde läggas upp på Facebook hamnar där och personen på bilderna blir förödmjukad av kränkande kommentarer. 

– Mobbning på nätet har blivit större nu är mobbning i skolan. Folk blir "stora" när de kommer till nätet, de kallar sig keyboard-warriors, de tror de har makt framför tangentbordet, säger Lucas. 

Lucas eller Axel anser att föräldrarna har ett ansvar för att uppfostra sina barn. Det gäller även nätbeteendet. Men att förbjuda vissa sajter på datorerna hemma är inte rätt sätt, menar Lucas.

– Min farsa blockade mig från en sida när jag var sju och det enda som hände var att jag ville in på den ännu mer.

De har båda sett hur mobbning på nätet eskalerat och ofta gått för långt. Människor vet inte vad som är brottsligt på nätet eller orkar inte ta tag i det. Och många tycker fortfarande att det ändå inte är "på riktigt". 

Men vad är då på riktigt och vad är på låtsas? Om nätmobbning kan leda till fallet Amanda Todd - hur ska gränsen dras?

Varken Lucas eller Axel verkar veta svaret på frågan. Mycket handlar om eget ansvar och att ha en distans till nätets alla forum med nicknames som spyr galla över varandra. Men nätmobbbningen kommer fortsätta tror de båda. 

– Den sista idioten är inte född än. Men jag tror det är viktigt för människor att förstå att bara någon skriver "show your tits or get the fuck out" så behöver man faktiskt inte göra det, du kommer inte bli utsparkad ur forumet liksom, säger Lucas.

Medias uppvaknande

Egentligen är inte näthat eller nätmobbning någonting nytt. Det enda som egentligen har hänt, säger Lucas och Axel, är att media fått upp ögonen för nätmobbarnas offer. Det är ett tacksamt ämne att rapportera om och helt plötsligt verkar det som nätmobbning är ett nytt fenomen.

– Media är lite sen på bollen bara, säger Axel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela