Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

23 kvinnor stämmer hämndporrsajt

På den anmälda sajten hängs kvinnor ut med namn och nakenbilder.

På den anmälda sajten hängs kvinnor ut med namn och nakenbilder.

Faksimil

Nyheter | 23/01/2013 22:24

En efter en har de hängts ut nakna på sajten - nu slår en grupp kvinnor tillbaka i vad som kan bli ett mycket viktigt rättsfall.

TEXAS. Principen är enkel. Ett gammalt ligg eller ett ex skickar in nakenbilder till en sajt  och bilderna sprids med ett par klick över hela världen. Ännu en sajt för "hämndporr" har retat upp känslor i USA. 

Nu har 23 kvinnor som hängts ut valt att stämma sajten, uppger Betabeat.

– Flera av oss som är på sajten går till mataffären och blir igenkända av alla. Det är inte så att alla säger något, men jag får många "hej, känner jag dig?" eller "jag känner igen dig". Men sen finns det personer som bara säger det rakt ut också, säger en av kvinnorna, Hollie Toups, till sajten.

Kritiserat webbhotell

Webbhotellet Go Daddy tillhandahåller sajtens servrar. De har varit i blåsväder flera gånger tidigare. Bland annat utsattes de för nätattacker sedan de gett sitt stöd till det kritiserade SOPA-förslaget förra året.

– Frågan om hämndporr måste bli föremål för offentlig debatt och juridisk diskussion. Det lyfter frågor om företagens ansvar, säger Toups advokat John S. Morgan till Betabeat.

Go Daddy själva har vägrat att ge några kommentarer om hämndporrsajten eller stämningen.

Rättsfallet lär leda till en ökad diskussion om fenomenet i sig. Så har också inledningsvis blivit fallet, bland annat på Twitter: