Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Godissex, fiskporr och AIK-notor – här är veckans hetaste tweets

Nyheter24

Nyheter | 25/01/2013 14:09

Varje fredag listar Nyheter24 några av veckans mest omtalade och spridda tweets. Här är vecka fem – med allt från mininisterdissar till fiskporr.

10. AIK-fansens raseri

"Bomb" är ett slitet ord att beskriva sensationella spelarövergångar med, men i fallet Mohamed Bangura känns det ändå som det enda rimliga. AIK-fansens favorit lånades i går ut från Celtic till Elfsborg – inte Solna.

Det fick många att se rött, för att uttrycka sig milt. Journalisten och gnagaren Marcus Jerräng riktade på Twitter sin irritation mot de utskällda nya reglerna. Ni vet, det där med att vinstdrivande fotbollsklubbar numera måste stå för sina egna polisnotor, vilket påverkar deras köpkraft.

Att AIK:s nio miljoner budgeterade kronor för polisinsatser 2013 varit en betydligt lägre summa om man haft någon pli på sina bråkstakar fick tydligen inte plats i tweeten, dock. Jobbigt med den där 140-tecken-gränsen ... 

9. Genusfotografen hittar fiskporr

Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen, har än en gång lyckats göra rubriker. Men nu handlar det inte om Arlanda Express-magasinet, utan något annat. Något helt annat. Han har hittat en dansk tidning som lockar läsare genom bilder på nakna kvinnor och... fiskar. Bilderna spreds över hela internet via hans blogg, 181 retweets – och en artikel i Nyheter24 såklart. 

8. Fredrik Wikingsson söp i går

Det är oftast helt ointressant att höra andra människor prata om hur bakis de är. Men Fredrik Wikingsson får ändå plats på listan tack vare sin ansträngning att i alla fall någorlunda kreativt och originellt beskriva sitt sinnestillstånd.

7. Ordvitzen

30 000 följer @ZIbrahomovic på Twitter. Parodikontot blandar och ger kan man väl säga, men i bland får personen bakom, till det. Den här veckan har kontot noterat att Zlatan konstigt nog gick tomhänt från en svensk gala (P3 Guld), skillnaden mellan maskande bollkallar och målvakter, samt skrivit ovanstående ordvits. 

Det är aldrig kul att behöva förklara ett skämt men det finns säkert någon där ute som inte riktigt är med i matchen så here goes: Zlatan blev matchhjälte mot Bordeaux och seger är fru Helenas efternamn.

6. Sabunis burn

Ja, vad ska man säga? Det är bara att lyfta på hatten åt jämställdhetsministern som visar att ett statsråd kan avgå frivilligt. Kan man samtidigt disha ut såna här kängor till journalistkåren, ja då förtjänar man verkligen sin regeringspension. 292 enkla retweets för @HerrMultipel. 

5. Det som händer i rinken stannar i rinken

Skellefteås Martin Lundberg och HV71:s Marcus Nilsson rök ihop under en ishockeymatch i lördags och någon polisanmälde Lundberg för misshandel. "Ursäkta?" sa hela hockeysverige som redan innan led av komplex gentemot nordamerikanska NHL där de får slåss så fritt.

Tommy Stenqvist fick bli Twitters talesman med sin Formel 1-jämförelse – och vi kan faktiskt bara hålla med. Som tur är delas folkets uppfattning av polisen, som lade ner fallet efter bara några timmar:

– Vi var några förundersökningsledare som diskuterade och vi var överens om att lägga ned ärendet, säger inre befäl vid Skelleftepolisen, Joakim Oja, till Piteå-Tidningen.

4. Veckans mest politiskt korrekta tweet

"Nyamko Sabuni – svart, kvinna, muslim. Så nära ett mänskligt kinderegg någon kan komma!" Så skrev Jonas Gardell en timme innan ovanstående tweet. Tydligen fick han då den där berömda PK-maffian på halsen, eftersom komikern kände sig tvungen att lägga till en tweet.

Den ironiska korrigeringen föll Twitter väl i smaken och belönades med 493 retweets. För övrigt klargjorde Gardell även ett missförstånd gällande kinderegg-jämförelsen: Han syftade på tre-i-en, inte choklad och Sabunis hudfärg. Så, då var det ur vägen också. Kan alla vara vänner nu?

3. Maoam-godiset har ett märkligt omslag


Alla gillar Maoam. Det är bara fakta. Men få, inklusive undertecknad, hade nog koll på detta. Som @exemplarbarn upplyser oss om ägnar sig figurerna på de sura godisarna nämligen åt... sex? Eller i alla fall något väldigt likt. Okej, citronen och limen har definitivt sex.

Nyheter24 ställde sig frågan varför ingen har rasat över detta och gav sig ut på raseri-jakt. Till slut hittade vi en Telegraph-artikel  från 2009 där tvåbarnspappan Simon Simpkins chockeras över de "pornografiska poserna":

– Limen, som jag antar är gentlemannen i paret, har dessutom ett obehagligt ansiktsuttryck. Jag krävde att få prata med butikschefen och min fru blev så illa till mods av den hätska ordväxlingen att hon var tvungen att sätta sig ner vid parkeringen.

2. Veckans goda gärning

Fredrik Tagevi, till vardags art director, drog igång #hemlös. Meddelandet om Malmökyrkans barmhärtighet blev hashtaggens mest spridda med sina 622 retweets. 

Vi vet vad ni tänker: Sen när hänger hemlösa på Twitter? Och med få undantag är det nog sant att hemlösa inte smartphonar, men ovanstående tweet har också spridits i flera dagstidningar. Det är bra, för vi tycker inte att någon bör vistas utomhus i minus 15 mitt i natten. Egentligen inte ens på dagtid. 

1. Män är clueless

Den här internetveckan var tjejernas. Minst tre av dina kvinnliga Facebook-vänner har nog delat Nyheter24:s artikel om de männen som testade att "föda barn" – och grät av smärta. Det har i alla fall 62 000 Facebook-användare gjort. Vi gissar att majoriteten av @sandraeuw:s 752 retweetare också är kvinnor – eller så är det bara folk som gillar Beyoncés fina och tänkvärda låt "If I were a boy"