Kan detta vara de första ocensuerade instagrambilderna från Nordkorea?

Nu kan vi äntligen få en ocensurerad bild inifrån Nordkorea. För första gången kan utländska turister nämligen surfa på internet i världens mest stängda land.


Koryolink

Mobiloperatören, som alltså just börjat erbjuda internet, har över en miljon abonnenter.

Men datatjänsterna riktar sig främst till turister. Nordkoreanska medborgare kan bara nå regeringssidor och den statliga tidningen.

Även om nätet släpptes fritt skulle långtifrån alla ha råd med en smartphone. Koryolinks Huawei-telefoner kostar motsvarande cirka tusen kronor, vilket är en jättesumma för de flesta nordkoreaner.

Det är statliga Koryolink som, så klart med regeringens tillåtelse, nu inför fri tillgång till 3G-nät för utlänningar. Nordkoreaner får dock nöja sig med att bara kunna skicka sms och mms.

Redan har Instagrambilder dykt upp från det stängda landet – bland annat tydliga exempel på regimpropaganda. 

Nyhetsbyrån AP:s Koreachef Jean H. Lees bilder visar bland annat en skylt som hyllar kärnvapenforskare och ett vykort där en stor hand krossar ett amerikansk stridsflygplan.

Även Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua har testat att surfa på nätet i Nordkorea och konstaterar enligt Radio Free Asia  att det är både "snabbt och ocensurerat". 

Det innebär i så fall att Nordkorea nu erbjuder ett mer fritt internet än Kina – i alla fall för utlänningar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!