Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Domstol: Lagligt att piratkopiera porr

- 25/03/2013, 14:58
En taiwanesisk man kollar in utbudet på en porrbutik i Taipei.
1 av 3

En taiwanesisk man kollar in utbudet på en porrbutik i Taipei.

Wally Santana / AP / SCANPIX

Några av de största stjärnorna på AVN-galan, porrbranschens Oscar, 2010.
2 av 3

Några av de största stjärnorna på AVN-galan, porrbranschens Oscar, 2010.

Stella Pictures

Svenska porrstjärnan Puma Swede.
3 av 3

Svenska porrstjärnan Puma Swede.

Andreas Granfors

Det går inte att dömas för att piratkopiera japanska porrfilmer. Anledningen? De är för obscena och kan därför inte klassas på samma sätt som exempelvis musik och vanliga filmer.

TAIPEI. Piratkopiering har länge varit ett stort problem för japanska porrföretag. Nu tvingas de gräva ned stridsyxan efter att en taiwanesisk domstol vägrat ta upp deras fall. Porr faller inte under upphovsrätten eftersom den är för obscen, menar rätten.

Enligt Focus Taiwan försökte de japanska företagen få rätt genom att påpeka att de hyrt in dyr personal för att producera filmerna. Domstolen svarade att de försvarar upphovsrätten och kreativt skapande, men att detta helt enkelt inte gäller när det kommer till porr.

I bråk sedan 1999

Konflikten har pågått ända sedan 1999, skriver sajten Torrentfreak. Då stämde de japanska företagen för första gången de som tillverkade och sände kopior av deras material. Trots många långa och hårda år har de alltså till sist misslyckats.

Det är oklart vilka effekter beslutet kan få på liknande situationer i andra länder.