En taiwanesisk man kollar in utbudet på en porrbutik i Taipei.
1 av 3
En taiwanesisk man kollar in utbudet på en porrbutik i Taipei. - Foto: Wally Santana / AP / SCANPIX
Några av de största stjärnorna på AVN-galan, porrbranschens Oscar, 2010.
2 av 3
Några av de största stjärnorna på AVN-galan, porrbranschens Oscar, 2010. - Foto: Stella Pictures
Svenska porrstjärnan Puma Swede.
3 av 3
Svenska porrstjärnan Puma Swede. - Foto: Andreas Granfors

Domstol: Lagligt att piratkopiera porr

Det går inte att dömas för att piratkopiera japanska porrfilmer. Anledningen? De är för obscena och kan därför inte klassas på samma sätt som exempelvis musik och vanliga filmer.


Delvis tillåten nedladdning

Taiwans lagstiftning på upphovsrättsområdet skiljer sig något åt jämfört med i många andra länder. Nedladdning för privat bruk är tillåten men däremot har man oftast inte rätt att ladda upp filer. Det är dock förbjudet att på något sätt kopiera nedladdat material.

TAIPEI. Piratkopiering har länge varit ett stort problem för japanska porrföretag. Nu tvingas de gräva ned stridsyxan efter att en taiwanesisk domstol vägrat ta upp deras fall. Porr faller inte under upphovsrätten eftersom den är för obscen, menar rätten.

Enligt Focus Taiwan försökte de japanska företagen få rätt genom att påpeka att de hyrt in dyr personal för att producera filmerna. Domstolen svarade att de försvarar upphovsrätten och kreativt skapande, men att detta helt enkelt inte gäller när det kommer till porr.

I bråk sedan 1999

Konflikten har pågått ända sedan 1999, skriver sajten Torrentfreak. Då stämde de japanska företagen för första gången de som tillverkade och sände kopior av deras material. Trots många långa och hårda år har de alltså till sist misslyckats.

Det är oklart vilka effekter beslutet kan få på liknande situationer i andra länder.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.