Måndag 21 Jun
Stockholm

Onlinepizzakriget: Slaget om pizzeriorna

Anklagas för att ha ställt ultimatum till pizzerior som gått till konkurrenter.
Anklagas för att ha ställt ultimatum till pizzerior som gått till konkurrenter. Foto: SCANPIX SWEDEN

Hävdar att konkurrenten OnlinePizza kör med oschyssta metoder. Nu anmäler Pizza24 fienden som hotar och "tillämpar påtryckningar eller sanktioner" mot pizzerior som handlar av andra kunder än de själva.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Fyra miljoner kronor

Pizza24 vill att OnlinePizza ska sluta med att "tillämpa påtryckningar eller sanktioner mot pizzerior/restauranger som är anslutna till OnlinePizzas restaurangnätverk och som även inleder samarbete med OnlinePizzas konkurrenter". 

Om detta inte följs yrkar Pizza24 på att fyra miljoner kronor ska betalas ut "vid varje tillfälle åläggandet överskrids".

"OnlinePizzas agerande har rent faktiskt fått till effekt att flera konkurrenter har tvingats lämna marknaden eller inte kunnat etablera sig där", står det i Pizza24:s anmälan. En anmälan som upprättats eftersom konkurrenten OnlinaPizza anses ha "missbrukat sin dominerande ställning". 

Detta ska bland annat ha gjorts genom att OnlinePizza sökt upp pizzerior som haft andra kunder med ett ultimatum. Nästan som "pizzatorpeder".

Ultimatumet löd: Antingen använder sig pizzeriorna endast av OP:s tjänster. Eller så får de stå utanför. 

Ledande på marknaden

Halmstadsföretaget Pizza24 är nystartat och har märkt av svårigheterna på den digitala pizzamarknaden.

OnlinePizza räknas som Sveriges största spelare vad gäller internetpizzor och finns i över 160 städer. 

Företagets VD berättar för SVT att de "endast har 1100 pizzerior som kunder av landets 31 000".  

– Jag har svårt att se att vi har en dominerande ställning. Jag vet inte var dom får det ifrån. Att vi skulle tvinga våra kunder att bara sammarbeta med oss stämmer inte alls. Så får vi se vad konkurrensverket säger, säger Anders Signell, VD för OnlinePizza, till SVT.se

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela