Flera sajter har släckt ned under måndagen - men inga större.
1 av 2
Flera sajter har släckt ned under måndagen - men inga större. - Foto: Faksimil / Montage
Cispa röstades igenom i representanthuset förra veckan. Förslaget måste även gå igenom i senaten.
2 av 2
Cispa röstades igenom i representanthuset förra veckan. Förslaget måste även gå igenom i senaten. - Foto: Alex Brandon / AP / SCANPIX

Här är Anonymous nya nedsläckta protest

När nätet protesterade mot SOPA var det sajter som Google, Wikipedia och Pirate Bay som låg i framkant. Nu har Anonymous utlyst en liknande blackout - men inga stora drakar har hakat på.


Inte över än

För att bli lag måste Cispa även gå igenom senaten, som hittills har undvikit förslaget. 

Dessutom har Vita huset tidigare gjort ett uttalande om att presidenten Barack Obama kan komma att lägga in sitt veto mot lagen om den presenteras för honom i sitt nuvarande skick.

Organisationen Electronic Frontier Foundation har gjort en mall för att kontakta sin kongressledamot och senator för att försöka stoppa lagen.

Cyber intelligence sharing and protection act - Cispa. Så kallas lagstiftningen som gick igenom i USA mitt under kaoset vid Boston Marathon. Röstsiffrorna i representanthuset blev 288 mot 127. Lagen befaras leda till att myndigheterna lättare ska kunna ta del av personlig information.

Med anledning av detta har det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous utlyst en blackout under måndagen. Man uppmanas stänga ned sin hemsida och ersätta den med en protest mot Cispa. 

Inga stora sajter med på tåget

Målet var att göra något liknande som man lyckades med i fjol med protesterna mot SOPA. Den gången var Google, Wikipedia, Pirate Bay, Huffington Post och många andra med på tåget. Den här gången handlar det dock bara om personliga hemsidor, bloggar och annat som går att koppla direkt till Anonymous och den gemenskap som finns runt dem, uppger The Next Web. Här finns hela listan.

Under taggarna #CISPAblackout och #StopCISPA går det att följa protesten under måndagen. Så här skriver @YourAnonNews (som snart ska bli nyhetssajt):

Vissa har valt att måla över sina tweets med svart färg, precis som under SOPA-protesterna:

Uppmaningen från Anonymous är dock att använda Twitter som ett sätt att sprida budskapet i stället.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.