Gjorde succé med amningsvideo – nu mordhotas mammorna

- 23/04/2013, 11:55 -
Amningsvideon ledde till flera mordhot.
1 av 3

Amningsvideon ledde till flera mordhot.

Hasse Holmberg/Scanpix/Faksimil/Montage

Gangnam style blev Amning style.
2 av 3

Gangnam style blev Amning style.

Ap / Scanpix

Amningsvideon ledde till flera mordhot.
3 av 3

Amningsvideon ledde till flera mordhot.

Faksimil

På tre dygn sågs amningsvideon "Du kan amma här" över 40 000 gånger på Youtube och hyllades stort. Men allt eftersom videoklippet spreds inkom fler och fler kränkande kommentarer om de medverkande mammorna.

FALUN. Amning på offentliga platser är fortfarande en kontroversiell fråga som ofta orsakar livlig debatt. 

För att bidra till debatten och krossa fördomar om amning skapade Amningshjälpen ett videoklipp kallat "Du kan amma här" – efter Psys megahit "Gangnam style".

Ville avväpna med humor

Klippet visar flera mammor från Falun som dansar och ammar sina bebisar på ett humoristiskt vis. Och på tre dygn sågs klippet över 40 000 gånger innan det plockades ned av rättighetsskäl.

– Det blir allt färre som ammar sina barn och vi tror att samhällets syn på amning bidrar till det. Men det här videon vill vi sprida kunskap och stärka blivande mammor till en positiv amningsupplevelse, säger projektledaren på studieförbundet Sensus Anouk Jolin till Nyheter24.

"Ska mörda deras barn"

Men trots det stora genomslaget i sociala medier blev eftersmaken bitter. Det dröjde inte länge förrän kommentarsfälten exploderade av nedsättande och hotfulla kommentarer. På flera nätforum har de medverkande i klippet pekats ut och de har även mordhotats.

Enligt Dalarnas Tidningar skrev en av avsändarna att hen skulle hämnas genom att "mörda deras barn". Anouk Jolin menar att det är tydligt att det handlar om kvinnohat.

– Människor har känt sig väldigt provocerade av att se kvinnor ta plats och visa sin rätt att amma var de än rör sig i samhället. Amning framkallar tydligen väldigt starka känslor, säger Jolin.

Klippet ligger nere för tillfället

Flera av hoten har nu polisanmälts och klippet är för tillfället nedsläckt. Men det har inte med hoten att göra utan med rättighetsskäl till musiken. Sony ATV music och Universal utreder just nu om den ändrade texten till "Gangnam style" ska godkännas eller inte.

– De har sagt att det kan ta allt från en dag till en månad. Men får vi rätt kommer klippet upp igen. Hoten visar bara hur mycket filmen behövs, avslutar Jolin.