Fredag 14 Maj
Stockholm

I kväll presenteras nya Xbox - här är vad vi vet

Förväntningarna är stora inför presentationen.
1 av 5
Förväntningarna är stora inför presentationen. Foto: Faksimil
Glada miner när Xbox 360 släpptes lagom till julhandeln 2005.
2 av 5
Glada miner när Xbox 360 släpptes lagom till julhandeln 2005. Foto: AP
Så här såg den första generationens Xbox ut.
3 av 5
Så här såg den första generationens Xbox ut. Foto: AP
Nintendo Wii, Playstation och Xbox - de tre stora spelkonsolerna.
4 av 5
Nintendo Wii, Playstation och Xbox - de tre stora spelkonsolerna. Foto: SCANPIX SWEDEN
Microsoftchefen Steve Ballmer när vid en presentation 2012.
5 av 5
Microsoftchefen Steve Ballmer när vid en presentation 2012. Foto: Ap

På tisdagskvällen har Microsoft kallat till stor pressträff - nya generationen av spelkonsolen Xbox ska presenteras. Vad kan vi förvänta oss?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så följer du presentationen

Sändningen från Microsofts event inleds klockan 19.00 svensk tid. Den sänds på Xbox.com, via Xbox Live och på Spike TV. På Twitter kan man följa nyheterna under taggen #XboxReveal.

Klockan 19.00 svensk tid kommer Microsoft att presentera uppföljaren till spelkonsolen Xbox 360. Detta efter en rad rykten, förhoppningar och förväntningar den senaste tiden.

Sajten Gizmodo har samlat det vi kan förvänta oss av nyheten - här är de viktigaste punkterna:

Namn

Ja, till att börja med är det faktiskt inte säkert att Xbox 360 får den naturliga uppföljaren Xbox 720. Ett fabricerat rykte på den sociala länktipsningssidan Reddit hävdade att namnet blir Xbox Infinity, men detta har ingen grund utöver att Microsoft varumärkesskyddat "Xbox 8" (en åtta brukar symbolisera evighet = infinity). Kanske heter konsolen bara Xbox?

Releasedatum

Den självklara frågan. En Microsoftchef har tidigare uppgett att den nya konsolen släpps lagom till julhandeln, uppger Kotaku.

Kinect

Verktygen som ger användaren möjligheten att spela med sin egen kropp kommer att finnas inbyggt i den nya generationen, till skillnad från tidigare. Dessutom kommer Kinect 2 att kunna hantera mindre rörelser med handen och liknande. Så som det varit hittills har det krävts kraftiga rörelser för att sensorerna ska reagera.

Några mer galna rykten hävdar att man med Kinect nu kommer kunna styra med ögonen och genom att vrida på huvudet.

Alltid online?

En av de största frågorna hittills har varit att det förekommit uppgifter om att de nya generationens Xbox alltid måste vara uppkopplad mot internet. Nu verkar det dock inte bli så - det kommer enligt Ars Technica trots allt gå att spela offline.

Xboxteve

Det faktum att den nya konsolen ska ha en HDMI-port har lett till spekulationer om att man ska kunna se på teve via sitt Xbox. Alltså genom att koppla exempelvis en digitalbox via konsolen till teven. HDMI-porten kan dock betyda vad som helst, så man ska inte förvänta sig för mycket.

Inga begagnade spel?

En stor marknad finns redan i dag för begagnade spel, även i svenska butiker och på nätet. Men det kan det bli stopp för med den nya generationen enligt ihärdiga rykten.

Kontrollen

Enligt källor till Kotaku ser den nya kontrollen likadan ut som i dag, men det finns uppgifter som pekar på att den ska vara randig.

Priset

Det finns inga konkreta uppgifter än, men Microsoftkännaren Paul Thurott har hävdat att det kommer att röra sig om 3 300 kronor, eller 2 000 kronor om man samtidigt skaffar Xbox Live-guldmedlemskap.

På Twitter laddar spelnördar, branschfolk och fans upp inför tisdagskvällens presentation:

Som om nyheten med en ny spelkonsol inte vore nog verkar det som att alla bjuds på ytterligare något nytt. Enligt The Verge kommer nämligen EA Sports finnas på plats och presentera nya Fifa 14.

Kommentera
Kopiera länk
Dela