Onsdag 12 Maj
Stockholm

Finlandssvenskar hotades - då protesterar landet på Twitter

Protest på twitter om svensk/finska
1 av 8
Finska svaret på hatet: kärlek till svenskan. Foto: Faksimil Twitter
Protest på twitter om svensk/finska
2 av 8
Bettina Sågbom hotades via mejl. Foto: Faksimil YLE
Protest på twitter om svensk/finska
3 av 8
Tweeten som startade allt. Foto: Faksimil Twitter
Protest på twitter om svensk/finska
4 av 8
Språkstriden har rasat länge i Finland. Här protesterar en grupp för svenska språket 2011, bland annat Svenska folkpartiets Päivi Storgård. Foto: Marlene Eriksson / SCANPIX
Protest på twitter om svensk/finska
5 av 8
Här är några andra exempel på personer som tagit ställning. Foto: Faksimil Twitter
Protest på twitter om svensk/finska
6 av 8
Tommy älskar svenska. Foto: Faksimil Twitter
Protest på twitter om svensk/finska
7 av 8
Tommi älskar också svenska. Foto: Faksimil Twitter
Protest på twitter om svensk/finska
8 av 8
Juha är född i lappland. Foto: Faksimil Twitter

En pratshowvärd och en redaktionschef hotades till livet i Finland - för att de tog ställning för det svenska språket. Nu protesterar andra finländare på Twitter - genom att uttrycka sin kärlek till svenskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Språkdebatten

I Finland rasar debatten just nu kring det svenska språket på grund av en kampanj där man samlar in namn för att man ska kunna slippa läsa sitt andraspråk (för de flesta är det svenska) i skolan. Några av de mest hårdföra motståndarna till svenskan är det högerpopulistiska partiet Sannfinnländarna.

HELSINGFORS. På tisdagen och onsdagen kanske du har sett hashtagen #jagälskarsvenska på Twitter och undrat vad det handlar om. Här är historien bakom:

Finska pratshowvärden Bettina Sågbom öppnade sin mejlinkorg efter ett program - och hittade ett hot om att hon och hennes familj skulle mördas så att blodet sprutar ända till Sverige.

Hotet skulle verkställas om inte Sågbom bjöd in organisationen Suomalaisuuden liitto (Finskhetsförbundet) till sitt nästa program. Men hon är inte den enda svenskspråkiga personen i landet som hotats. 

Svenska folkpartiets vice ordförande Päivi Storgård har fått motta samtal med hot om att hon ska våldtas. Paula Salovaara - redaktionschef på tidningen Helsingin Sanomat - fick ett mejl om att hon ska mördas om hon fortsätter förespråka svenskans ställning i Finland.

"Aha, en galning igen"

Bakgrunden är debatten i Finland om att ta bort den lag som säger att det är obligatoriskt att läsa andraspråk (för de allra flesta är det svenska) i skolan

– När jag öppnade meddelandet tänkte jag först bara att aha, en galning igen. Jag blir ibland kontaktad av personer som skriver förvirrade meddelanden. Men det här meddelandet verkade inte förvirrat. Det var redigt skrivet. Det handlar nog om någon som har en agenda, berättar Sågbom för Yle.

Protest på Twitter

Det var någonstans här som den finska journalisten Saska Saarikoski bestämde sig för att protestera mot hatet och hoten - med hjälp av Twitter. Så han "översatte" sitt namn och skrev den här tweeten:

Det dröjde inte länge innan person efter person hakade på:

[removed][removed]

[removed][removed]

<

På onsdagen anordnade bland annat svenska folkpartisten Storgård en mindre demonstration i Helsingfors mot näthatet. Den samlade ett hundratal personer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela