Korrupta poliser, försäkringsbedrägerier och roliga klipp. Trenden med dashcams växer i Ryssland.
1 av 3
Korrupta poliser, försäkringsbedrägerier och roliga klipp. Trenden med dashcams växer i Ryssland. - Foto: SCANPIX / Faksimil Youtube / montage
Ryssland har stora problem med korruption bland poliser.
2 av 3
Ryssland har stora problem med korruption bland poliser. - Foto: AP/SCANPIX
Förra året dog över 27 000 människor i trafikolyckor i Ryssland.
3 av 3
Förra året dog över 27 000 människor i trafikolyckor i Ryssland. - Foto: AP/SCANPIX

Därför kommer alla sjuka bilklipp från Ryssland – experten reder ut

Det är många som har sett dem – men hur kommer det sig att det finns så många virala videoklipp på trafikolyckor från Ryssland? Det finns en förklaring. Och mycket pekar på att trenden kommer att fortsätta växa.


Dödsfall i trafiken

Förra året dog över 27 000 människor i trafikolyckor i Ryssland.

Utav 100 000 ryska invånare kommer mer än 19 av dem att dö i en trafikolycka. Samma siffra för Sverige är knappt tre personer. 

RYSSLAND. Det finns massvis med videoklipp på otäcka, spektakulära och i många fall konstiga trafikolyckor på internet.

Och allt som oftast härstammar de från Ryssland.

De flesta är filmade med en så kallad dash board camera – en kamera fäst uppe på bilens instrumentbräda – men hur kommer det sig att just ryska bilister så ofta fångar olyckor och vansinniga trafikhändelser på film?

Nyheter24 kontaktade Martin Kragh, expert vid Uppsala Universitets centrum för Rysslandsstudier. 

– Moskva är i princip en av de värsta städerna i världen vad gäller biltrafik och trafikstockningar. Trafiken är en katastrof. Många har de här kamerorna för att de vill skydda sig själva från korrupta poliser och om någon annan bilist kör in i dem. Sannolikheten att du blir stoppad av en korrupt trafikpolis i Moskva är rätt stor, säger Kragh.

Poliserna måste övervakas

Martin Kragh har till och från bott i Moskva sedan 2006. Under sin tid i Ryssland har han upptäckt trenden med dash cams och berättar att det sedan 2009 är lagligt att ha en videokamera som ständigt spelar in bilfärden.

Han berättar att fler och fler har skaffat sig kameror allteftersom att priserna på utrustningen har gått ner, tekniken har gått framåt och det har blivit enklare att föra över videoklipp till datorn.  

Problemet med korruption bland poliser i Ryssland är stort. Så stort att myndigheterna behöver videoövervaka poliserna. Martin Kragh berättar att de första videokamerorna som installerades i ryska bilar var i just polisbilar.

– Men de kamerorna är inte riktade utåt utan inåt. Polisernas traditionella affärsmodell i Ryssland är att de stannar dig för en trafikförseelse. Sedan får du sätta dig i baksätet och där komma överens med polisen hur mycket du ska betala, kanske 1 000 rubel eller 3 000 rubel, för att de inte ska gripa dig.

Visas ofta på nyheterna

Videoklipp från dash cams har blivit allt vanligare som bevisning i ryska domstolar. Ett videoklipp ses som bättre bevisning än vittnesmål i ryska domstolar.

En annan anledning till att många bilister väljer att dokumentera sin bilfärd är för att skydda sig från försäkringsbedrägerier. Det finns flera videoklipp som visar hur människor försöker skapa olyckor och farliga situationer i trafiken för att senare kunna kräva ut försäkringspengar. Om bilisten de försöker lura och utnyttja har en dash cam, däremot – ja, då undgår hen att behöva betala.

– På rysk teve är det väldigt vanligt att man visar olika situationer som uppstår i trafiken. Nyligen visade man en händelse på en stor huvudgata i Moskva. En olycka där ett gäng ungdomar kör i 180, 200 kilometer i timmen ner i tunnel och inte ser att det är trafikstockning längre fram. De försöker värja sig men hamnar i stället mellan två körfält, alltså mellan två rader av bilar och sabbar 50, 60 bilar.

Det är det här videoklippet som Kragh pratar om:

– Den här typen av extrema trafikproblem brukar man runda av nyhetsrapporteringen med i Ryssland. 

Det är dock inte alltid som dash cams används för att skydda sig från poliser eller undvika att bli falskt anklagad av någon annan bilist.

– En del har kamerorna bara för att de gillar att filma och kör en hel del. De vill fånga någon riktigt dåre som kör i 200 kilometer i timmen på film, lägga upp på video och sedan kunna kolla på med polarna, säger Martin Kragh.

Men det är inte alla videoklipp som visar vansinniga bilfärder och korrupta poliser. Här har kamerorna fånga medmänsklighet och hjälpsamma individer från det stora landet i Öst:

/
/
/
Senaste nytt

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Pajala rapporterar om trafikkontroll

"Riksväg 99, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

1 timme sedan
Ännu ett steg har tagits mot Sveriges intåg i Nato – Ungerns talman har undertecknat ansökan. Resan dit har varit lång, och allting började när Ryssland attackerade Ukraina för två år sedan. Här är de viktigaste turerna: