Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Virtuell lolita" ska få fast pedofiler på nätet

Spanska forskare har tagit nästa steg i striden mot nätpedofiler. De har upptäckt "Negobot" - ett program som agerar som en "virtuell lolita" i chattrum.

Snart kan nätpedofiler luras i fällan.

"Negobot" har programmerats för att ta reda på vilka avsikter personer har.

Om de är ute efter sex med minderåriga ska programmet uppehålla dem.

Uppfinningen har kallats "virtuell lolita".

BILBAO. I takt med att internet vuxit fram har också pedofiler flyttat in i värmen bakom tangentbordet – i chattrum där minderåriga befinner sig. Nu har spanska forskare utvecklat en mjukvara som ska leta reda på nätpedofilerna.

Med hjälp av "Negobot", som också kallats en "virtuell lolita", hoppas man kunna hjälpa polisen. Mjukvaran agerar som en 14-årig flicka och är dessutom programmerad till att "spela" männen som chattar. Målet är att identifiera om de är ute efter att söka sex med minderåriga och om så är fallet ska de uppehållas så länge som möjligt.

Har testats hos Google

I den baskiska delen av Spanien har polisen redan visat intresse för att använda sig av programmet, uppger The Independent.

För att bli mer realistisk finns sju olika personligheter att välja mellan. Forskarna har även programmerat in bland annat stavfel och annat för att försöka efterlikna ett barnsligare språk. "Negobot" har redan testats i Googles chattjänst och nu hoppas man kunna sprida uppfinningen.

– Vi utesluter inte möjligheten att ta den till nya kanaler i framtiden och vi tror att det skulle vara ett mycket användbart verktyg för sociala nätverk, säger Carlos Laorden från Deusto-universitetet, till The Independent.

Mer:

Anonymous slår till mot nätpedofiler