Nu ska Dice gå med i Prideparaden.
1 av 8
Nu ska Dice gå med i Prideparaden. - Foto: Montage
Daniel Matros, producent på Dice.
2 av 8
Daniel Matros, producent på Dice.
Matros jobbar just nu med Battlefield 4 som släpps den 29 oktober.
3 av 8
Matros jobbar just nu med Battlefield 4 som släpps den 29 oktober. - Foto: EA Games
Reklam för Dicedeltagandet i paraden.
4 av 8
Reklam för Dicedeltagandet i paraden.
Från förra årets parad.
5 av 8
Från förra årets parad. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
"Det känns också viktigt att som spelföretag delta i Prideparaden och därmed stå för mångfald och jämlikhet på arbetsplatsen, vilket speglar våra värderingar bra".
6 av 8
"Det känns också viktigt att som spelföretag delta i Prideparaden och därmed stå för mångfald och jämlikhet på arbetsplatsen, vilket speglar våra värderingar bra". - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Förra S-ledaren Mona Sahlin i Pridetåget förra året, tillsammans med bland andra Ellinor Eriksson och Gabriel Wikström från SSU.
7 av 8
Förra S-ledaren Mona Sahlin i Pridetåget förra året, tillsammans med bland andra Ellinor Eriksson och Gabriel Wikström från SSU. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
"Vi marscherar för de som inte kan".
8 av 8
"Vi marscherar för de som inte kan". - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Svenska speljätten ska gå med i Prideparaden

Synen på HBTQ-personer i gamingvärlden har kanske inte varit den allra mest toleranta. Men det börjar förändras. Nästa vecka ska svenska utvecklaren Dice gå med i Prideparaden för första gången. – Gamingvärlden har öppnat upp sig, säger Daniel Matros, producent.


Stockholm Pride 2013

- Pågår 30 juli - 3 augusti

- Består av seminarier, filmvisningar, uppträdanden och fester.

- Pride Park, centrum för de flesta aktiviteterna, kommer att vara på Östermalms IP.

- Bland artisterna återfinns Agnetha Fältskog och Melody Club.

- Alexander Bard och Birgitta Stenberg invigningstalar.

* HBTQ = homo- och bisexuella samt transpersoner och queer.

STOCKHOLM. På tisdag inleds Stockholm Pride. Och när festivalen avslutas med den stora paraden på lördagen är svenska Dice, utvecklare av bland annat Battlefield, med bland deltagarna.

Det är första gången någonsin som företaget går med, även om flera medarbetare tidigare deltagit.

– Prideparaden är en folkfest och står för något positivt. Det känns också viktigt att som spelföretag delta i Prideparaden och därmed stå för mångfald och jämlikhet på arbetsplatsen, vilket speglar våra värderingar bra, säger Daniel Matros, en av producenterna på Dice, till Nyheter24.

"Reaktionerna väldigt positiva"

Just nu arbetar han dag och natt med utvecklingen av Battlefield 4 som släpps den 29 oktober. Mottagandet för Pridedeltagandet verkar dock vara blandat. På fansajten BF4blog.com har användare kommenterat nyheten med "lol no" och "this is awkward".

– Reaktionerna från våra medarbetare på Dice och från fans och utomstående har varit väldigt positiva, säger Matros.

Vill bjuda på folkfest

Förutom Dice kommer även EA, Easy, Frostbite och ESN gå med i paraden. Deltagarna uppmanas klä ut sig till sina favoritkaraktärer från olika spel. Det låter onekligen som ett bra sätt att göra reklam på – men så ser inte Matros det.

– För oss är det ett ställningstagande att gå i Prideparaden, inte ett sätt att göra reklam.

Vad hoppas ni få för reaktioner under själva paraden?

– Vi hoppas på att vi och alla andra i tåget har roligt och känner att vi står för något vi kan vara stolta över. Sen hoppas vi förstås på att tillsammans med alla åskådare kunna bjuda på en riktigt folkfest.

"Det har öppna upp sig – sakta men säkert"

I en gamingvärld där "faggot" fortfarande används som skällsord kan man tänka sig att det finns en del att jobba på när det gäller inställning till HBTQ*-personer. Matros håller med om att spelvärlden varit lite mer trögstartad än andra branscher.

– Jag tycker att det har öppnat upp sig, sakta med säkert. I exempelvis Mass Effect kan du som spelare välja om du vill vara gay eller straight. Det har skapat en del rabalder, men i större utsträckning positiva reaktioner, säger han och fortsätter:

– Spel ska kunna spegla sin samtid och är ett medium som ska engagera och beröra samtidigt som det underhåller. Vi har inte kommit lika långt som filmbranschen på det området än, men är på god väg.

På lördag kan du själv se Daniel Matros och de andra i Prideparaden. Tåget startar vid Medborgarplatsen på Södermalm klockan 13.00.

EA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!