Läkare och barnmorskor varnar för självmedicineringen.
1 av 3
Läkare och barnmorskor varnar för självmedicineringen. - Foto: Scanpix
Flera sajter lovar sina kunder att bli botade från klamydia inom ett par dagar.
2 av 3
Flera sajter lovar sina kunder att bli botade från klamydia inom ett par dagar. - Foto: Karin Malmhav/Scanpix
Enligt barnmorskan Susanne Barnell självmedicinerar unga för att undvika att bli avslöjade med att ha haft sex med en annan person än sin partner.
3 av 3
Enligt barnmorskan Susanne Barnell självmedicinerar unga för att undvika att bli avslöjade med att ha haft sex med en annan person än sin partner. - Foto: Scanpix

Otrohetsnojja får unga att självmedicinera mot klamydia

Antibiotika på nätet har blivit en lösning för klamydiasmittade ungdomar som inte vill få sin otrohet avslöjad.


Avråder besämt

Smittskyddsläkaren Eva Gustafsson menar att det kan vara direkt farligt för ungdomar att ta saken i egna händer.

– Jag ser tre risker: det ena är att det inte är rätt innehåll, varken vad gäller läkemedel eller dos. Det kan också vara framställt på ett sätt som inte är rent. Det andra är att det är bra att veta vad man behandlar så man inte behandlar fel sak och det tredje är risken att få antibiotikaresistenta bakterier och biverkningar av antibiotikan, säger Gustafsson till P4 Malmö. 

SKÅNE. Det har blivit allt vanligare att ungdomar i Skåne köper antibiotika via nätet för att behandla klamydia. Målet med självmedicineringen är att bota sjukdomen samtidigt som man inte behöver avslöja att man haft sex med någon annan än sin partner. 

Men både barnmorskor och läkare varnar för att självmedicineringen kan vara direkt farlig.

– Vi har tjejer som kommer och testar sig och sen är det lite svårt att få fatt i pojkvännen. Ibland har de hört att tjejen har fått det och så beställer de via nätet och så kommer de inte och testar sig förrän två, tre veckor efter att de har tagit sin antibiotikakur och då testas de negativa, säger barnmorska Susanne Barnell, till P4 Malmö.

Sajter utlovar korttidsbehandling

Enligt Barnell har självmedicineringen tagit fart de senaste två, tre åren. Antibiotikan mot klamydia finns att köpa på flera hemsidor som lovar att kunden kan bli fri från klamydian redan samma dag.

– Man kan få en korttidsbehandling på två piller som man tar, du har pillren dagen efter och behöver inte ens testa dig, säger Barnell till P4 Malmö.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.