Här tar hackarna kontrollen – över en bil

Det är nu möjligt att, med hjälp av moderna bilars inbyggda datorer, hacka sig in i dessa och ta över kontrollen från föraren.


Snor din bil - genom sms

Två amerikanska forskare har lyckats hacka sig in i flera bilars säkerhetssystem och kunnat både låsa upp och starta bilarna

Detta genom att sms:a bilens dator.

När man läser om hackers av olika slag handlar det nästan alltid om att hacka datorer. Det gör i och för sig Charlie Miller och Chris Valasek också. Fast de koncentrerar sig på att hacka datorer i personbilar.

Slår av bromsarna

För journalisten Andy Greenberg, från tidningen Forbes, visar de hur det kan vara att köra runt i en Toyota Prius som någon hackat. De två manipulerar styrningen, slår av bromsarna och använder sig av tutan. Utan att sitta på förarplatsen.

Det gjorde de båda i slutet av juli och nu har de även berättat för världen hur man gör, genom att helt enkelt släppa vad som skulle kunna kallas för en instruktionsbok.

Skulle gå att bygga en fjärrkontroll

Än så länge lär brottslingar inte gärna använda sig av deras rön, eftersom att man de facto måste sitta i bilen som man styr. Men samtidigt så tror de båda att en fjärrkontroll inte vore allt för svår att uppfinna.

– Det är ett rejält jobb, men det har gjorts och jag är säker på att vi skulle kunna göra det om vi bara ville, säger Miller till Vice.

Se hur hackarna tar över bilen:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!