Tisdag 28 Sep
Stockholm

Glöm Blocket och eBay – snart säljer du dina saker med hashtags

Hashbag vill förnya sättet att handla  via sociala medier.
1 av 5
Hashbag vill förnya sättet att handla via sociala medier. Foto: Faksimil
Steg ett för den som vill sälja är att instagramma en bild.
2 av 5
Steg ett för den som vill sälja är att instagramma en bild. Foto: Faksimil
2. Hashtagga med #forsale. Du får då automatiskt ett mejl från Hashbag.
3 av 5
2. Hashtagga med #forsale. Du får då automatiskt ett mejl från Hashbag. Foto: Faksimil
3. Hitta köpare och sälj varan.
4 av 5
3. Hitta köpare och sälj varan. Foto: Faksimil
4. Du och köparen kommer överens om hur varan ska levereras.
5 av 5
4. Du och köparen kommer överens om hur varan ska levereras. Foto: Faksimil

I framtiden kommer du att köpa och sälja dina saker med hjälp av hashtags. Det menar grundaren bakom sajten Hashbag som samlar alla Instagrambilder som taggats med #forsale.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så går det till

För tillfället används bara Instagram men skaparens plan är att införa även andra sociala medier, som till exempel Twitter.

Hashbag visar alla bilder som taggats med #forsale på Instagram. Om man är medlem på Hashbag kan man köpa det man vill ha direkt på Hashbag. Om man inte är medlem skickar sajten dig direkt till Instagramkontot så att du kan kommentera bilden. 

– Det är 100 procent gratis att posta någonting. Men vi tar 99 cent för varje sak som säljs, säger Bodge.

Sajter som eBay och Blocket underlättade handeln mellan privatpersoner rejält. Men i takt med att sociala medier blivit en allt större del av vår vardag har även handeln förflyttat sig dit. Hashtaggen #tillsalu används till exempel redan någorlunda flitigt på Twitter och Instagram. 

Att skriva en hashtag är betydligt enklare än att registrera en annons på till exempel Blocket. Men grundproblemet har varit att nå ut till fler personer än sina följare och de, relativt få, som söker efter hashtags.

Samlar saker under #forsale

Det har en ny amerikansk sajt vid namn Hashbag noterat. Den är en form av sammanslagning mellan sajter som Blocket och sociala medier som Instagram. Idén är att samla alla Instagram-bilder som hashtaggats med #forsale. En Hashbag-sökning efter till exempel "bil" ger dig alla Instagrambilder på bilar som är till salu. 

Enligt sajten publiceras över två miljoner bilder med hashtaggen #forsale varje år. Hashbag är sajten som sammanför köpare och säljare.

Skaparen Mike Bodge förklarar att han fick idén när han såg att flera företag lade upp varor till försäljning på Instagram.

– Jag tittade igenom det som lagts upp och såg att sättet folk sålde saker på inte var standardiserat..det var lite vilda västern. Vissa bad dig sms:a dem, andra skrev att man skulle ta kontakt via WhatsApp. Jag tänkte att jag skulle kunna skapa en enkel väg för människor som vill sälja och köpa, säger Bodge till Daily Dot.

Flera använder det för att sälja droger

För tillfället använder sajten PayPal, men Bodge tittar på andra betalningsalternativ. Ett av problemen som uppstått är att flera bilder på droger lagts upp till försäljning på sajten. 

Mike Bodge förklarar att det strider mot reglerna och att man tar bort sådana bilder. Men sajten är beroende av att Instagram håller hårt på sina egna bildvillkor. Om Instagram inte tar bort drogbilder kommer de att hamna på Hashbag – åtminstone tills sajten hinner plocka bort dem. 

Nu återstår det att se om sajter som Hashbag är framtiden eller inte. Vad tycker du om idén? Vilka nackdelar och fördelar ser du?

Kommentera
Kopiera länk
Dela