"Jag ville utveckla mig själv – och LoL gjorde raka motsatsen"

- 08/11/2013, 07:58 -
Simon Karlsson som LoL-spelare. Nu är den tiden över.
1 av 5

Simon Karlsson som LoL-spelare. Nu är den tiden över.

Privat

Storpublik på världsmästerskapen i League of Legends i oktober.
2 av 5

Storpublik på världsmästerskapen i League of Legends i oktober.

AP / TT BILD

Sydkoreanska SK Telecom T1 vann över kinesiska Royal Club i finalen.
3 av 5

Sydkoreanska SK Telecom T1 vann över kinesiska Royal Club i finalen.

AP / TT BILD

League of Legends är ett lagspel som utspelas i en "battle arena" online.
4 av 5

League of Legends är ett lagspel som utspelas i en "battle arena" online.

AP / TT BILD

Simons Facebookinlägg.
5 av 5

Simons Facebookinlägg.

Faksimil Facebook

Under två år var spelet League of Legends svenske Simon Karlssons liv. Nu har han bestämt sig för att lägga av – ett beslut han hyllas för av andra spelare.
– En stor lättnad och glädje, säger han till Nyheter24.

För vissa kan ett datorspel ta upp större delen av ens vakna liv. Men vad händer när man drar ur proppen? Simon Karlsson spelade, ja till och med levde, League of Legends i två år. Nu har han bestämt sig för att sluta.

I ett inlägg på en svensk League of Legends-sida på Facebook skrev han om sitt beslut. Och mottagandet var oerhört positivt.

– Jag hade ingen aning om att inlägget skulle få så stor uppmärksamhet somdet fått, och nästan alla kommentarer har varit otroligt positiva ochstöttande!
För min familj är detta en stor lättnad och glädje, då detta betyder att jagkommer kunna spendera mer tid med dem, och för att de från tid till tid varitoroliga för mitt spelande, säger Simon till Nyheter24.

"Respekt!"

"Ett av de bästa inläggen på sidan", skriver någon i kommentarsfältet under inlägget som fått nästan 300 likes.

"Ditt livs svåraste beslut, respekt! <3", skriver en annan.

Bland vännerna har dock reaktionerna varit blandade – nu måste de ju hitta en ny spelare att ha med i sitt lag.

Beslutet kom efter att Simon känt att han inte längre kunde ge spelet den tid som behövs.

– Jag satt på istort sett alla lektioner jag hade på dagarna framför Reddit eller Solomid ochläste guider på hur man utveckades som spelare och hur man bemästrade justdenne champion, berättar han.

Eftersom han pendlar tre timmar till och från skolan varje dag fanns det lite tid över på kvällarna. Det blev så att han satt uppe på natten i stället – fast det var skola morgonen efter.

– Jag kom fram till att det inte längre gick ihop med hur jag ville att mitt livskulle se ut. Jag ville kunna utveckla mig själv både psykiskt och fysiskt, ochLeague of Legends gjorde raka motsatsen.

Gick åt alldeles för många helger

Simon beskriver LoL, som spelet brukar förkortas, som sin motsvarighet till andra ungdomars fotboll eller innebandy. Där umgicks han både med vänner i spelet och med "IRL-vänner" som han också kände utanför.

Men han spelade så mycket, särskilt på kvällar och helger, att han inte hade tid att umgås med sina föräldrar och ibland även så att han prioriterade bort sin flickvän.

– Det rankade systemet i League of Legends var tidigare uppbyggt på ELO, ju flermatcher du vann, desto högre ELO fick du, och då gällde det för mig att ha såhög ELO jag bara kunde för att komma före mina vänner och bli bäst, något somresulterade i att alldeles för många helger och vardagskvällar gått till attouttröttligt spela League of Legends för att placeras just högre än minavänner.

"Är rätt ny i vad som finns där ute"

Simon tror att det finns många andra som har känt likadant som honom. Han menar att det är vanligt att framför allt killar verkligen lägger all sin fritid på spel men han vet inte vad det beror på.

Han har ett par gånger tidigare känt likadant och delvis slutat – men sedan fallit tillbaka.

– Jag har olika perioder insett att jag spelat för mycket och bestämt mig för attsluta spela spelet, precis som jag bestämt mig nu, men det har alltid slutatmed att jag fallit tillbaka, och då till råga på allt förlorat min känsla förspelet och därför varit tvungen att spela mycket oftare för att få tillbaka denkänslan, vilket resulterade i att jag spelade minst lika mycket som jag gjordeinnan jag slutade.

Den här gången har han bestämt sig att det ska sluta annorlunda. Till en början tänker han börja gymma och plugga mera. Något nytt fritidsintresse finns inte där och väntar på honom – men han ska försöka hitta något.

– LoL har i två år varit mitt enda fritidsintresse, så jag är rätt ny i vad somfinns där ute aktivera sig med, men tids nog kommer jag hitta en aktivitet somär så bra och stimulerande att jag inte längre kommer bry mig om vad som händeri spelets värld utan kommer vara upptagen i det nya. Jag tänker också läggamycket mer tid på mina nära och kära. Jag kommer lägga mycket mer tid på minflickvän, mina föräldrar, vänner utanför spelvärlden, skolan och framför alltsova!