Simon Karlsson som LoL-spelare. Nu är den tiden över.
1 av 4
Simon Karlsson som LoL-spelare. Nu är den tiden över. - Foto: Privat
Storpublik på världsmästerskapen i League of Legends i oktober.
2 av 4
Storpublik på världsmästerskapen i League of Legends i oktober. - Foto: AP / TT BILD
Sydkoreanska SK Telecom T1 vann över kinesiska Royal Club i finalen.
3 av 4
Sydkoreanska SK Telecom T1 vann över kinesiska Royal Club i finalen. - Foto: AP / TT BILD
League of Legends är ett lagspel som utspelas i en "battle arena" online.
4 av 4
League of Legends är ett lagspel som utspelas i en "battle arena" online. - Foto: AP / TT BILD

"Jag ville utveckla mig själv – och LoL gjorde raka motsatsen"

Under två år var spelet League of Legends svenske Simon Karlssons liv. Nu har han bestämt sig för att lägga av – ett beslut han hyllas för av andra spelare.– En stor lättnad och glädje, säger han till Nyheter24.


Simons Facebookinlägg:

"Hej!

Idag klockan 01:00 bestämde jag för att sluta med min käraste hobby/sport/aktivitet/fritidsintresse, alltså mer eller mindre nästan allt jag lagt min tid på dem senaste 2 åren i sin storhet: League of Legends.

Anledningen att jag tagit detta beslut är för att under en längre tid haft stora problem med att få allt att falla på plats, jag hade liksom för många pusselbitar i pusslet, allt fick inte plats, och det är först nu jag inser att det är dags för mig att gå vidare och göra något annat som faktiskt kommer göra någon nytta för mig i det långa loppet, till exempel sova ordentligt, koncentrera mig i skolan, inte vara så "off" som jag vissa gånger är och spendera mer tid med nära och kära.

Jag inser nu att det är så mycket jag kunnat göra dessa två år som nu mer eller mindre har blivit bortkastat då jag både slösat energi och pengar på ett spel som varken kommer hjälpa mig ekonomiskt, psykiskt eller fysiskt.

League of Legends ger mig inte den tillfredsställelsen den gav mig för två år sedan, då gav spelet mig världens hype av lyckas träffa en laser med Lux, idag får jag bara hypen av att spela i ett team tillsammans med andra och utföra något sjukt tillsammans, något som jag skulle kunna göra i vilken sport som helst.

Alltså, jag spelar inte LoL för att det är kul längre, utan bara för att vinna och bli bäst, så därför tycker jag att det inte är värt den tid jag ger till det, och bestämmer att sluta spela det överhuvudtaget.

Tack som fan för dessa två år, tack för allt blod, all svett och alla tårar, nu lämnar jag the fields of justice, önska mig lycka till!"

För vissa kan ett datorspel ta upp större delen av ens vakna liv. Men vad händer när man drar ur proppen? Simon Karlsson spelade, ja till och med levde, League of Legends i två år. Nu har han bestämt sig för att sluta.

I ett inlägg på en svensk League of Legends-sida på Facebook skrev han om sitt beslut. Och mottagandet var oerhört positivt.

– Jag hade ingen aning om att inlägget skulle få så stor uppmärksamhet somdet fått, och nästan alla kommentarer har varit otroligt positiva ochstöttande!
För min familj är detta en stor lättnad och glädje, då detta betyder att jagkommer kunna spendera mer tid med dem, och för att de från tid till tid varitoroliga för mitt spelande, säger Simon till Nyheter24.

"Respekt!"

"Ett av de bästa inläggen på sidan", skriver någon i kommentarsfältet under inlägget som fått nästan 300 likes.

"Ditt livs svåraste beslut, respekt! <3", skriver en annan.

Bland vännerna har dock reaktionerna varit blandade – nu måste de ju hitta en ny spelare att ha med i sitt lag.

Beslutet kom efter att Simon känt att han inte längre kunde ge spelet den tid som behövs.

– Jag satt på istort sett alla lektioner jag hade på dagarna framför Reddit eller Solomid ochläste guider på hur man utveckades som spelare och hur man bemästrade justdenne champion, berättar han.

Eftersom han pendlar tre timmar till och från skolan varje dag fanns det lite tid över på kvällarna. Det blev så att han satt uppe på natten i stället – fast det var skola morgonen efter.

– Jag kom fram till att det inte längre gick ihop med hur jag ville att mitt livskulle se ut. Jag ville kunna utveckla mig själv både psykiskt och fysiskt, ochLeague of Legends gjorde raka motsatsen.

Gick åt alldeles för många helger

Simon beskriver LoL, som spelet brukar förkortas, som sin motsvarighet till andra ungdomars fotboll eller innebandy. Där umgicks han både med vänner i spelet och med "IRL-vänner" som han också kände utanför.

Men han spelade så mycket, särskilt på kvällar och helger, att han inte hade tid att umgås med sina föräldrar och ibland även så att han prioriterade bort sin flickvän.

– Det rankade systemet i League of Legends var tidigare uppbyggt på ELO, ju flermatcher du vann, desto högre ELO fick du, och då gällde det för mig att ha såhög ELO jag bara kunde för att komma före mina vänner och bli bäst, något somresulterade i att alldeles för många helger och vardagskvällar gått till attouttröttligt spela League of Legends för att placeras just högre än minavänner.

"Är rätt ny i vad som finns där ute"

Simon tror att det finns många andra som har känt likadant som honom. Han menar att det är vanligt att framför allt killar verkligen lägger all sin fritid på spel men han vet inte vad det beror på.

Han har ett par gånger tidigare känt likadant och delvis slutat – men sedan fallit tillbaka.

– Jag har olika perioder insett att jag spelat för mycket och bestämt mig för attsluta spela spelet, precis som jag bestämt mig nu, men det har alltid slutatmed att jag fallit tillbaka, och då till råga på allt förlorat min känsla förspelet och därför varit tvungen att spela mycket oftare för att få tillbaka denkänslan, vilket resulterade i att jag spelade minst lika mycket som jag gjordeinnan jag slutade.

Den här gången har han bestämt sig att det ska sluta annorlunda. Till en början tänker han börja gymma och plugga mera. Något nytt fritidsintresse finns inte där och väntar på honom – men han ska försöka hitta något.

– LoL har i två år varit mitt enda fritidsintresse, så jag är rätt ny i vad somfinns där ute aktivera sig med, men tids nog kommer jag hitta en aktivitet somär så bra och stimulerande att jag inte längre kommer bry mig om vad som händeri spelets värld utan kommer vara upptagen i det nya. Jag tänker också läggamycket mer tid på mina nära och kära. Jag kommer lägga mycket mer tid på minflickvän, mina föräldrar, vänner utanför spelvärlden, skolan och framför alltsova!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat in Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.