Playstation 4 – den största succén någonsin

- 19/11/2013, 16:35 -
Om några dagar släpps PS4 i Sverige.
1 av 5

Om några dagar släpps PS4 i Sverige.

AP / TT BILD

Här är den nya konsolen.
2 av 5

Här är den nya konsolen.

AP / TT BILD

Den nya handkontrollen.
3 av 5

Den nya handkontrollen.

AP / TT BILD

Hiroshi Kawano, Sonys Asienchef när det gäller tevespel.
4 av 5

Hiroshi Kawano, Sonys Asienchef när det gäller tevespel.

Koji Sasahara / AP / TT BILD

Utmanaren Xbox One släpps i Sverige först tidigt nästa år.
5 av 5

Utmanaren Xbox One släpps i Sverige först tidigt nästa år.

AP / TT BILD

Den nya generationens Playstation är här. I fredags släpptes Playstation 4 i Nordamerika och sålde 1 miljon exemplar. Nästa fredag kommer succén till Sverige. Men det finns ett par orosmoln.

Efter att Nintendo gått allt mer sin egen, nischade väg med ett dåligt säljande Wii U har konsolkriget blivit en duell mellan Sony och Microsoft. I fredags släpptes de förstnämndas Playstation 4 i USA och Kanada.

Resultatet? 1 miljon sålda exemplar på bara 24 timmar. Enligt brittiska Metro slogs därmed försäljningsrekord – det är flest antal sålda spelkonsoler någonsin under första dygnet. Tidigare herre på täppan var det japanska släppet av Playstation 2 i mars 2000. Då såldes 980 000 exemplar det första dygnet.

"Blue light of death"

Trots försäljningssiffrorna finns det dock en del att oroa sig för innan konsolen släpps i Sverige nästa fredag. Bland annat har många rapporter om hårdvarufel kommit, exempelvis på sajten Amazon. En av tre recensioner där har gett en av fem stjärnor till konsolen.

Enligt Kotaku är den stora anledningen till missnöjet en "blue light of death", ett blått ljus som ska övergå i vitt när man startar konsolen men som fastnar. Ingenting händer, och supermaskinen går inte att använda. Felet verkar dock ha kunnat lösas helt enkelt genom att lämna in sitt PS4 mot ett nytt. Sony har bekräftat att man har problem med "BLOD", som det blåa skenet förkortas av fansen.

Så här ser det ut:


Straffet för Xboxhånen – eller sabotage av missnöjda arbetare?

Problemet med "blue light of death" har varit omskrivet på Twitter:

När Microsofts förra konsol Xbox 360 släpptes möttes användarna av ett mycket liknande problem. Då var det i stället "red ring of death" eller "red ring of doom" som spökade. Är det här straffet för att Playstationförespråkarna hånade sina rivaler då?

Nja, tekniksajten Neowin har däremot en helt annan förklaring. Enligt en praktikant på tillverkaren Foxconn har arbetare medvetet gjort fel i protest mot dåliga arbetsförhållanden, något som i så fall skulle ligga bakom hårdvarufelen.

"PS4-konsolen vi satte ihop kan som bäst startas", skriver praktikanten i ett foruminlägg enligt sajten.

Släpps på fredag – kostar 4 000-4 500 kronor

Nästa fredag släpps alltså Sonys nya flaggskepp i Sverige. Priset blir mellan 3 800 och 4 500 kronor.

Xboxförespråkare får vänta till början av 2014 innan Microsofts nya Xbox One släpps här. 

Konsolkriget kan dock konstateras vara inlett på riktigt nu.