Söndag 23 Jan
Stockholm

Han vill göra det första riktiga HBTQ-spelet

Matt Conn och en av karaktärerna i det planerade spelet.
1 av 4
Matt Conn och en av karaktärerna i det planerade spelet. Foto: Privat / Faksimil
Matt Conn och hans GaymerConnect låg bakom genomförandet av det första gamingkonventet för HBTQ-spelare i år – GaymerX.
2 av 4
Matt Conn och hans GaymerConnect låg bakom genomförandet av det första gamingkonventet för HBTQ-spelare i år – GaymerX. Foto: Privat
De har inspirerats av bland annat Snatcher (bilden).
3 av 4
De har inspirerats av bland annat Snatcher (bilden). Foto: Faksimil
Ur "Read only memories".
4 av 4
Ur "Read only memories". Foto: Faksimil

Spelet "Read only memories" ska utspela sig i framtidens Los Angeles, inspirerad av klassiker som "Snatcher" och "The secrets of Monkey island". Men det är också ett av få spel med HBTQ-personer bland karaktärerna.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Ligger bakom HBTQ-konvent

GaymerConnect är de som arrangerar gamingkonventet GaymerX i San Francisco. Första gången var i år och det är det första gamingkonventet någonsin för HBTQ-personer. Även det finansierades via Kickstarter. Då var målet 165 000 kronor men man fick in drygt 600 000 kronor. 

"Svenskar är bäst"

Matt Conn har även en hälsning till Nyheter24:s läsare.

– Svenska folket är det bästa, vänligaste folket jag haft äran att träffa. Så jag vill bara säga att jag är hedrad att prata med er och verkligen uppskattar att ni vill uppmärksamma oss. Jag hoppas ni gillar vårt spel.

Det är ingen ljus tillvaro att hoppa in i teve- och datorspelens värld som HBTQ-person i dag. Det vet inte minst Matt Conn, som nu håller på att utveckla ett HBTQ-vänligt äventyrsspel.

– Det är förjävligt. Man loggar in på "Call of duty", "Grand theft auto" eller något annat mainstreamspel och hör "faggot" och alla andra hatiska begrepp som kastas runt där hela tiden. Det blir oerhört tydligt för unga spelare som är homosexuella att de inte är välkomna, säger han till Nyheter24 om läget i dag, och fortsätter:

– Kombinerad med faktumet att så få single player-spel innehåller någon HBTQ-representation så är det svårt för HBTQ-spelare att känna sig "normala" och välkomna.

"En mer realistisk syn på framtiden"

Därför håller han och de andra på GaymerConnect och deras MidBoss Games att samla ihop pengar för att utveckla "Read only memories". Ett äventyrsspel i 90-talsstil som utspelar sig i framtidens San Francisco. Telefoner, Googleglasögon och liknande har ersatts av "ROM:s", en slags robotkompis som sköter alla ärenden. En dag hittar spelets huvudkaraktär en av sina vänners ROM övergiven utanför sitt hus. Så börjar spelet.

HBTQ-karaktärer är en naturlig del av "Read only memories", som är inspirerat av klassiker som "Snatcher" och "The secrets of Monkey island".

– Jag tycker vi har kommit till en punkt i vårt samhälle där människor accepterar HBTQ-personer som en naturlig del, och genom att inkludera dem på ett meningsfullt sätt kan vi skapa en mer realistisk syn på framtiden, säger Conn.

"Wow, vad coolt – men varför behöver vi den här gayskiten?"

För att finansiera projektet har de vänt sig till Kickstarter, där den som vill kan vara med och skänka pengar. Hittills har de fått in cirka 194 000 kronor. Målet är 410 000 kronor innan den 13 december.

Mottagandet har överlag varit positivt, men det har också trillat in både ett och två hatmejl.

– Många heterosexuella säger "wow, det här spelet ser coolt ut – men varför behöver vi den här gayskiten?".

Conn menar att de inte vill göra ett "gayspel" utan pratar i stället om att alla andra spel – "från Super Mario till Devil may cry" – är heteronormativa. Man ska rädda sin kvinna. HBTQ-personer har tvingats spela heterospel hela sina liv.

– Varför kan vi inte ha några spel som innehåller HBTQ-karaktärer och varför kan inte heterosexuella gamers öppna upp sina sinnen lite för att testa? Det kommer inte göra dem gay och kanske får de en annorlunda spelupplevelse, säger han.

Hoppas få se fler HBTQ-spel

Det finns exempel på där stora spel, exempelvis "Mass effect" och "Dragon age", där man kunnat välja att vara en homosexuell karaktär. Men bland AAA-spelen (de med stora företag bakom sig) är det tunt med HBTQ-karaktärer. Conn tror att de är rädda för att det ska påverka försäljningen. Till slut är ändå lösningen att även de stora spelen vågar ta klivet.

– Vi hoppas att, om det här spelet lyckas, kunna bevisa att det inte finns något att vara rädd för, säger han.

Vill du stödja "Read only memories"-projektet? Kolla in deras Kickstarter-sida.

Se en trailer för "Read only memories" och hör Conn berätta om spelets story här:


Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela