Kommentatorerna Nathan Fabrikant och Auguste "Semmler" Massonnat.
1 av 3
Kommentatorerna Nathan Fabrikant och Auguste "Semmler" Massonnat.
Pontus Eskilsson på Fragbite.
2 av 3
Pontus Eskilsson på Fragbite.
Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson.
3 av 3
Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson. - Foto: Nyheter24

Fragbite Masters – större än Idol och Skavlan

Fragbites e-sportturnering Fragbite Masters startade i september. Nu gör den redan succé vad gäller tittarsiffrorna. Över en miljon har strömmat turneringen.


Hyllas på Reddit

Fragbite Masters-sändningarna har lett till hyllningskörer på den sociala länktipsningssidan Reddit.

"Jag hoppas detta inspirerar andra turneringar till att höja deras produktion för kommande events", skriver trådstartaren här.

Fler än "Idol", fler än "Så mycket bättre" och fler än "Skavlan". Så ser det ut om man räknar antal startade strömmar för Fragbites e-sportturnering Fragbite Masters powered by Com Hem. Under vecka 44 sågs Dota 2-sändningarna av fler än de som såg de populära teveprogrammen via webbteve.

"Gamers är en svårflörtad målgrupp"

Detta trots att den ännu bara är i kvalificeringsfasen. Under de första månadernas kvalspel har 5 254 spelare från hela världen tävlat om finalplatserna i de tre spelen Starcraft II, Dota 2 och Counter Strike: GO och totalt har kvalen följts av över 400 000 unika tittare online.

– Vad som verkligen är unikt för Fragbite Masters är tittarnas reaktioner och inställning gentemot sponsorerna. Gamers är en svårflörtad målgrupp och har generellt en negativ inställning till traditionell reklam och sponsring. Det är det här som skiljer Fragbite Masters från andra e-sportturneringar; Fragbite är ett användardrivet community som har funnits i 11 år och ingen stor, global organisation, säger Pontus Eskilsson, ansvarig för turneringen, och fortsätter:

– Det ger upphov till väldigt mycket kärlek när ett stort varumärke som exempelvis Com Hem kommer in och möjliggör en stor, internationell turnering på deras egen hemmaplan. Exempelvis har ett stort antal Reddit- och forumtrådar startats där sponsorerna hyllas för att de möjliggjort turneringen och den fina produktionen vilket är helt unikt.

Nyheter24 steppar upp bevakningen

Många av världens främsta spelare kommer att delta i finalturneringen som drar igång i december. Samtidigt kommer även Nyheter24 öka bevakningen av Fragbite Masters.

– Siffrorna på antalet startade strömmar visar att intresset bland unga är oerhört stort och att e-sport nu nått ut till en bredare målgrupp än tidigare, säger Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson.

På Fragbites Twitchkanal kan man följa hela turneringen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.