Onsdag 26 Jan
Stockholm

Ny sajt sparar in miljoner av dina välgörenhetspengar

Nu ska det bli lättare att skänka pengar.
1 av 3
Nu ska det bli lättare att skänka pengar. Foto: TT BILD
Med den nya sajten ska hela gåvosumman gå oavkortat till välgörenhetsorganisationerna.
2 av 3
Med den nya sajten ska hela gåvosumman gå oavkortat till välgörenhetsorganisationerna. Foto: Allainsamlingar.se
Kattis Ahlström, generalsekreterare på Bris är positiv till den nya sajten.
3 av 3
Kattis Ahlström, generalsekreterare på Bris är positiv till den nya sajten. Foto: TT BILD

Varje år skänker svenskarna höga miljonbelopp till välgörenhet. Men flera miljoner kommer aldrig så långt som till organisationernas konton. I stället äts de upp av dyra transkationsavgifter. Det vill en ny sajt nu ändra på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Unika QR-koder

För att kunna använda Allainsamlingar.se krävs det att välgörenhetsorganisationen laddar ner en unik QR-kod för varje insamling, som finns på sajten.

Koden är därefter enkel att sprida – både på nätet och i tryck.

För att ge en gåva genom Allainsamlingar.se behöver givaren ladda ner SEQR:s app som finns gratis i Appstore och Google Play. Från appen kan du sedan antingen scanna organisationens kod på Allainsamlingar.se eller ge en gåva direkt i appen. Sedan är det bara att godkänna transaktionen med en pinkod. 

Svenskar skänker mer och mer pengar till välgörenhet. Och speciellt i juletider. Julklappar som gör världen till en lite bättre plats att leva på har ökat de senaste åren. Oavsett om det handlar om poliovaccin, husgeråd eller getter. Men bortsett från klappar att ge bort är det även många som väljer att hjälpa valfri välgörenhetsorganisation genom att skänka pengar via sms

Tio procent försvinner

Vad få dock tänker på är att hela summan sällan kommer fram. Omkring tio procent försvinner nämligen i transaktionsavgifter innan pengarna ens hinner nå välgörenhetsorganisationerna. För att ta ett exempel – vid senaste katastrofen på Filippinerna samlade svenskarna totalt in cirka 15 miljoner kronor på två-tre veckor. Av dessa försvann 700 000 i transaktionsavgifter till wywallet – telekombolaget som tillhandahåller smstjänsten.

Nu ska det dock bli ändring på det. 

Allainsamlingar.se är en insamlingssajt som jobbar för att se till att alla pengar hamnar hos mottagaren utan att försvinna på vägen.

Bakom sajten ligger företaget bakom den mobila betallösningen SEQR och i dagsläget samarbetar man med välgörenhetsorganisationerna Bris, Barncancerfonden, Stockholms Stadsmission, Plan och Operation Smile.

Organisationerna är positiva

– Det är många barn och unga som vill komma i kontakt med Bris och vi har våra linjer öppna mellan 10 och 22 alla dagar. För att kunna hålla öppet alla dessa timmar är vi helt beroende av bidrag. Vi har därför länge letat efter en lösning som både underlättar givandet och där hela gåvan går till vårt arbete för utsatta barn. Allainsamlingar.se uppfyller båda våra önskningar, säger Kattis Ahlström, generalsekreterare på Bris, i ett pressmeddelande.

Allainsamlingar.se fungerar för alla välgörenhetsorganisationer med ett 90-konto som är medlemmar i Frii (Frivilligorganisationernas Insamlingsråd) och personerna bakom har stora förhoppningar på sajten.

– När uppemot 10 procent av en gåva försvinner i olika avgifter vid en transaktion till en välgörenhetsorganisation visar det tydligt att betalbranschen måste förändras. På Alla insamlingar kommer varenda krona fram. Dessutom toppar SEQR med 50 kronor vid varje förstagångs gåva, säger Anders Forssten, ansvarig Allainsamlingar och Chief Marketing Officer på SEQR, i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela