Bild från NameTags hemsida
Bild från NameTags hemsida - Foto: nametag.ws

Homosexuella oroas av ny ansiktsigenkänning

Med appen NameTag kommer risken för att mot sin vilja bli hopkopplad med olika communitys öka. Nu höjer oroade grupper sina röster och menar att appen kan vara direkt farlig för till exempel HBTQ-personer.


Glasögon som hindrar

Om man inte vill bli igenkänd av ansiktsigenkänningsteknik finns dessa glasögon att tillgå.

En app som men hjälp av en enda bild samlar information om dig på alla ställen på internet lanseras snart. Den heter NameTag och ger användaren möjlighet att matcha en bild på en person mot offentliga baser, sociala medier och olika dejtingsajter. 

I praktiken innebär detta att om en person använder ett pseudonym på en dejtingsajt, men har en bild föreställandes en själv så kan denna matchas till till exempel Facebook och på så vis kan personer mot sin vilja kopplas till olika communitys. 

"I grund och botten har alla valt att vara med"

– Bara för att det är information som går att tillgå, så är det ändå orättfärdigat för det här företaget att samla och dela information utan mitt tillstånd. Folk gör val varje dag om vad de vill dela, med vem och på vilka plattformar. På en sajt kan jag dela med mig av min sexuella läggning, men inte min politiska ståndpunkt. På en annan kanske jag skriver vilken skola jag gick i, men inte min hemadress, säger Mike Rispoli, kommunikationschef på Privacy International, till PinkNews och fortsätter:

– I slutändan handlar det om våra val kring vilken information vi delger. Företag som NameTag vill samla ihop dessa och kombinera dem med inkräktande teknologi som ansiktsigenkännig och utan vårt tillstånd exponera oss alla för vilken främling på gatan som helst.

Samtidigt som kritik och oro höjts för NameTag och den risk det kan innebära för visa personer att hänas ut som till exempel homosexuella, hävdar företagets grundare att alla personer som är sökbara i baserna vill kunna hittas. 

– I grund och botten så har alla som har postat sin egen offentliga information online valt att vara med. En enkel Google-sökning visar deras information, därför använder vi en opt-out-strategi. Precis som google lagrar vi offentlig information, vi bara hjälper folk att få tillgång till den på ett nytt sätt. Men, om folk inte vill att deras information ska vara kopplad till deras ansikte så kan de enkelt stänga av ansiktsigenkänningen genom att tala om för oss att det är deras preferens, säger NameTags grundare Kevin Tussy till PinkNews.

"Teknologi bör stärka – inte kränka – våra rättigheter"

Det finns redan idag tjänster som sammanstället personlig information från olika sajter, men NameTag tycks vara den första där personers faktiska ansikte går att koppla till infon.

–Teknologi bör stärka, inte kränka, våra rättigheter. Oroväckande nog tycks NameTag göra den exakta motsatsen. Genom att matcha våra ansikten med annan personlig data från en rad källor, helt utan vårt tillstånd, utgör appar som denna ett seriöst hot mot privatlivet och utrotar anonymiteten på folk som går nedför gatan. Dessutom nämner de inte hur information samlades in, hur den förvarades, hur länge och vem den delats med, säger Mike Rispoli till PinkNews.

I dag fungerar bara appen på Google Glass, men väntas snart komma till Apple- och Androidmobiler.

Så funkar appen till Google Glass:

 

App
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!