Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Plastikkirurgspel med Barbietema drogs in

Ur spelet.
1 av 5

Ur spelet.

Faksimil

Här ska man fettsuga Barbie.
2 av 5

Här ska man fettsuga Barbie.

Faksimil

Det här spelet finns fortfarande kvar i App Store.
3 av 5

Det här spelet finns fortfarande kvar i App Store.

Faksimil

Spelet kritiserades bland annat på Twitter.
4 av 5

Spelet kritiserades bland annat på Twitter.

Faksimil

Beskrivningen av spelet i App Store rörde upp många.
5 av 5

Beskrivningen av spelet i App Store rörde upp många.

Faksimil

Nyheter | 15/01/2014 07:53

"Den här olyckliga tjejen har så mycket övervikt att ingen diet kan hjälpa henne". Så inleddes beskrivningen till ett iPhonespel riktat till barn. Nu har det dragits in – efter en massiv Twitterkampanj.

"Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie".

Det var namnet på ett spel till iPhones och iPads som funnits tillgängligt i App Store. Spelet går ut på att vara plastikkirurg och hjälpa en överviktig ung kvinna att bli smal.

Twitterkampanj

Spelet lanserades förra veckan och riktade sig till barn över nio år. Bland uppgifterna i spelet återfanns att söva tjejen, skära i henne med skalpell och fettsuga hennes "problemområden".

Reaktionerna mot appen har varit starka. Det brittiska kontot @EverydaySexism på Twitter la ut en uppmaning till sina drygt 117 000 följare:

Många passade på att rikta sitt missnöje mot iTunes. Och på tisdagen plockades spelet ned både från App Store. Enligt Mashable är skaparen, som går under namnet "corina rodriguez" i App Store, ännu okänd men ligger bakom ett dussintal appar som alla har att göra med plastikkirurgi.

Liknande spel finns kvar

Samtidigt kampanjade @EverydaySexism mot ett liknande spel i Androids Google Play med namnet "Plastic Surgery". Det plockades också ned, men uppmärksamma twittrare har hittat ett identiskt spel med namnet "Plastic Surgery for Barbara" som finns kvar i App Store:

I beskrivningen till det spelet står det att Barbara "ätit mycket hamburgare och choklad" samt att hon "en gång fick höra att hon är ful".