Hjärnan
Att spela tevespel är bra för delar av hjärnan. Bland annat får många användare bättre minne, finmotorik och ökad förmåga för strategisk planering. Om det är i genren action du spelar kan även din uppmärksamhet för detaljer förbättras. - Foto: Ap/TT

Spela mer tevespel – det är bra för kroppen

Tevespel kan bromsa hjärnans åldrande med sju år, hjälpa dyslektiker läsa snabbare och utveckla flera av din hjärnas kognitiva förmågor.


Att spela tevespel är bra för delar av hjärnan. Bland annat får många användare bättre minne, finmotorik och ökad förmåga för strategisk planering. Om det är i genren action du spelar kan även din uppmärksamhet för detaljer förbättras.

I en studie fick ett antal vuxna spela tevespelet Super Mario 64 i 30 minuter om dagen under två månader, vilket visade sig öka antalet hjärnceller i de områden som sköter bland annat minnet, berättar Youtubekanalen asapSCIENCE. 

Äldre som spelar specialdesignade spel kan förbättra minne och fokus – det kan till och med sakta ner hjärnans åldrande med sju år. Detta eftersom att spelandet kräver mentalt arbete och stimulerar hjärnans kognitiva funktioner. 

Se mer i videoklippet nedan:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras efter bombhot

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.