Lördag 31 Jul
Stockholm

Här är den mörka sanningen bakom succékampanjen

En viral kampanj.
1 av 5
En viral kampanj. Foto: Faksimil resochjobba.se
Målet är att visa hur lätt det är att bli lurad.
2 av 5
Målet är att visa hur lätt det är att bli lurad. Foto: Faksimil resochjobba.se
Något som drabbar massvis av unga män och kvinnor varje år.
3 av 5
Något som drabbar massvis av unga män och kvinnor varje år. Foto: Faksimil resochjobba.se
Istället för arbete lockas de in i trafficking.
4 av 5
Istället för arbete lockas de in i trafficking. Foto: Faksimil resochjobba.se
Nu försöker RealStars samla ihop namnunderskrifter för att få till en lagändring.
5 av 5
Nu försöker RealStars samla ihop namnunderskrifter för att få till en lagändring. Foto: Faksimil resochjobba.se

Det är kampanjen som sprider sig fort i sociala medier. Här är berättelsen bakom resochjobba.se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Besök sajten

Har du inte sett kampanjen, som är framtagen av spelstudion Hello There, ännu?

Gör det på: resochjobba.se

Du har antagligen sett hur vänner och bekanta delat länkar till något som ser ut som en helt vanlig reklamkampanj riktad mot ungdomar som är sugna på att testa på att leva och jobba utomlands.

Kanske har du tittat närmre, kanske inte. Har du gjort det så har du snart blivit varse om att det inte på något sätt handlar om just en vanlig reklamkampanj.

Vill visa hur enkelt det är att bli lurad

I stället så handlar det om en kampanj från RealStars som försöker uppmärksamma det sätt som används runt om i världen för att locka in främst unga kvinnor i trafficking. Att utlova en bättre framtid för unga kvinnor och män men som istället tvingas att sälja sex.

– Vi tror att många kommer få en upp ögonen för att det är lätt att bli lurad. Alla vill vi ha något bättre och gräset är alltid grönare någon annan stans. Fokus ligger ofta på dem som luras in och tvingas att sälja sex, säger Malin Roux från RealStars till Nyheter24 och fortsätter:

– Samtidigt vill vi sätta fokus på var ansvaret och största orsaken till trafficking ligger. Vår svenska sexköpslag flyttar ansvaret till sexköparen och erkänner att personer som köps i prostitution befinner sig i en utsatt position. Lagen är en social innovation väl värd att sprida men vi vill också sätta fokus på att den kan tillämpas på ett effektivare sätt.

Samlar in underskrifter

RealStars siktar med hjälp av kampanjen på att samla in ett stort antal underskrifter för att på så sätt kunna pressa på om en sexköpslag i Europa.

– Vi hoppas få ihop 5000 st namnunderskrifter och de kommer att skickas till justitieministrarna i varje EU-land och till EU kommissionen som slutligen har möjlighet besluta om EU ska införa en lagstiftning som avser sexköp. EU-kommissionär Cecilia Malmström är en av dem som kommer att få ett brev med namnunderskrifter, säger Malin Roux.

Vilka länder är det troligast att kampanjen lyckas påverka?

– Det är i de länder som det pågår en diskussion om kriminalisering av sexköp, och där det finns aktörer som behöver stöd för att driva frågan för att samla goda krafter med syfte att skapa samhällsförändringar i synen på sexhandel och göra allvar i parollen att skydda offer för trafficking.

Sveriges sexköpslag nämns som en förebild – trots det förekommer det tämligen mycket trafficking även här, hur kommer det sig?

– Det stämmer att vi har problem med trafficking här i Sverige och det borde vara noll offer. Vi får inte glömma att vi har mindre problem med sexhandel och trafficking än i andra länder. Det är stor skillnad på hur många som är i prostitution i olika länder beroende på hur lagstiftningen ser ut. Det är skillnad på till exempel Tyskland, som kallas Europas bordell, där en fjärdedel av männen köper sex, och Sverige där det är åtta procent av männen som köper sex, säger Malin Roux och fortsätter:

– Det vi pekar på är att efterfrågan på sexuella tjänster driver trafficking och efterfrågan ökar när det legaliseras. Vår svenska sexköplag sänder ett viktigt budskap som måste följas upp med resurser från samhällets sida för att tillämpa lagen. Många förespråkar idag att den svenska sexköpslagen ska skärpas på flera punkter. Det tycker vi på Realstars också. Fängelse bör bli påföljden om man köper sex från minderåriga och från traffickingoffer och den bör gälla på utlandsresan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela