Rättighetsalliansen liknar Dreamfilm.nu vid ett Pirate Bay i miniformat.
Rättighetsalliansen liknar Dreamfilm.nu vid ett Pirate Bay i miniformat. - Foto: Dreamfilm.nu Faksimil

Rättighetsalliansen: Därför slog vi till mot fildelningssajten

I torsdags morse slog polisen i Blekinge till mot dreamfilm.nu. – Sajten är ett Pirate Bay i miniformat, säger juristen Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen till Nyheter24.


Sökmotor – inte fildelningssajt

Fildelningssajten Tankafetast.com har varit utsatt för polisrazzia flera gånger, men försvarat sig med samma argument som Dreamfilm.nu.

– Ingen av oss på Tankafetast gör en olaglig gärning. Vi länkar från The Pirate Bay, exakt som Google länkar till torrents, skrev de på sin facebook-sida för ett år sedan i samband med en razzia.

Läs hela Nyheter24:s artikel om den polisrazzian här.

Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, ligger bakom polisanmälan mot dreamfilm.nu som omfattar 25 fildelade filmtitlar. Tre av filmerna har inte kommit ut till försäljning eller uthyrning än. 

Dreamfilm.nu är i jämförelse med andra liknande sajter relativt liten. Sajten tillhör heller inget webbhotell utan ligger hemma hos upphovsmannen på en ensam server, den som nu är beslagtagen av polisen. 

Är bara en sökmotor

Upphovsmannen till Dreamfilm.nu kallar sig Napster och hävdar att han är oskyldig, att dreamfilm.nu inte är en fildelningssajt utan bara en sökmotor som innehåller länkar till torrentfiler.

– Dreamfilm.nu har aldrig haft torrentfiler på sin server och vi har heller aldrig fildelat några filmer. Allt vi gör är att söka fram information manuellt från olika sajter samt länka till detta, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har talat om för besökare att de inte ska hämta hem något utan laglig rätt. Vi har även rekommenderat dem att köpa filmen eller teveserien från närmsta butik. 

Fortfarande bara misstänkt

Enligt Rättighetsalliansen kan dreamfilm.nu närmast jämföras med Pirate Bay.

– Sajten är ett Pirate Bay i miniformat, säger juristen Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen till Nyheter24.

Men deras anmälan ska nu prövas av domstol och de vill därför inte uttala sig mer i fallet.

Paul Pintér, samordnare på polisens piratenhet som gjorde tillslaget berättar att förundersökningen fortskrider och är noga med att poängtera att upphovsmannen bakom Dreamfilm.nu fortfarande bara är misstänkt. 

Vad det gäller själva husrannsakan säger Pintér att de bara agerar på målsägarangivelse, alltså Rättighetsalliansens anmälan.

Dreamfilm.nu har enligt Napster inga kopplingar till den pirata streamingtjänsten dreamfilm.se.

/
/
Senaste nytt

Lastfartyget Rubymar har sjunkit i Röda havet

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Förhandlingarna om vapenvila mellan Israel och Hamas går framåt, uppger egyptiska säkerhetskällor för Reuters.

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad blir då konsekvenserna om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.