Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rättighetsalliansen: Därför slog vi till mot fildelningssajten

- 28/04/2014, 14:21 -
Rättighetsalliansen liknar Dreamfilm.nu vid ett Pirate Bay i miniformat.

Rättighetsalliansen liknar Dreamfilm.nu vid ett Pirate Bay i miniformat.

Dreamfilm.nu Faksimil

I torsdags morse slog polisen i Blekinge till mot dreamfilm.nu.
– Sajten är ett Pirate Bay i miniformat, säger juristen Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen till Nyheter24.

Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, ligger bakom polisanmälan mot dreamfilm.nu som omfattar 25 fildelade filmtitlar. Tre av filmerna har inte kommit ut till försäljning eller uthyrning än. 

Dreamfilm.nu är i jämförelse med andra liknande sajter relativt liten. Sajten tillhör heller inget webbhotell utan ligger hemma hos upphovsmannen på en ensam server, den som nu är beslagtagen av polisen. 

Är bara en sökmotor

Upphovsmannen till Dreamfilm.nu kallar sig Napster och hävdar att han är oskyldig, att dreamfilm.nu inte är en fildelningssajt utan bara en sökmotor som innehåller länkar till torrentfiler.

– Dreamfilm.nu har aldrig haft torrentfiler på sin server och vi har heller aldrig fildelat några filmer. Allt vi gör är att söka fram information manuellt från olika sajter samt länka till detta, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har talat om för besökare att de inte ska hämta hem något utan laglig rätt. Vi har även rekommenderat dem att köpa filmen eller teveserien från närmsta butik. 

Fortfarande bara misstänkt

Enligt Rättighetsalliansen kan dreamfilm.nu närmast jämföras med Pirate Bay.

– Sajten är ett Pirate Bay i miniformat, säger juristen Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen till Nyheter24.

Men deras anmälan ska nu prövas av domstol och de vill därför inte uttala sig mer i fallet.

Paul Pintér, samordnare på polisens piratenhet som gjorde tillslaget berättar att förundersökningen fortskrider och är noga med att poängtera att upphovsmannen bakom Dreamfilm.nu fortfarande bara är misstänkt. 

Vad det gäller själva husrannsakan säger Pintér att de bara agerar på målsägarangivelse, alltså Rättighetsalliansens anmälan.

Dreamfilm.nu har enligt Napster inga kopplingar till den pirata streamingtjänsten dreamfilm.se.