Stockholm

Så mycket tjänar e-sportproffsen

Lee ”Jaedong” Jae Dong.
1 av 5
Lee ”Jaedong” Jae Dong. Foto: readyupgaming.com
Danil ”Dendi” Ishutin.
2 av 5
Danil ”Dendi” Ishutin. Foto: http://dendifacts.com/
Johnathan ”Fatal1ty” Wendel.
3 av 5
Johnathan ”Fatal1ty” Wendel. Foto: http://www.pcgameshardware.com/
Jang ”MC” Min Chul.
4 av 5
Jang ”MC” Min Chul. Foto: http://cdn2.gamefront.com/
Oleksandr ”XBOCT” Dashkevych.
5 av 5
Oleksandr ”XBOCT” Dashkevych. Foto: media.paperblog.fr

UPPDATERAD. 2013 delade de största erkända e-sportturneringarna ut 109 miljoner kronor till datorspelsproffs runt om i världen. Här är de fem som hittills tjänat mest pengar på turneringsspel.


Läs mer

Skulle man frågat en förälder i början av 2000-talet om detror att man kan bli rik på att spela datorspel hade man med störstasannolikhet fått en ”skämtar-du-med-mig?!”-blick. Dock finns det minst femföräldrar i världen som måste vara stolta över att deras barn antagligen intelyssnade på dem, utan gick sin väg och tjänade miljontals kronor på att blie-sportproffs.

Nyheter24:s Linda Herman har listat fem av de professionella datorspelare som tjänat mest pengar på spel i turneringar.

Lee ”Jaedong” Jae Dong
Ålder: 25
Inkomst: 3,6 miljoner kronor

Koreanen Lee ”Jaedong” Jae Dong började sin esport-resa genom att spelaStarCraft: Brood War för att sedan gå över till StarCraft II när det kom ut.Han har setts som en professionell datorspelare sedan 2007 och har hittillskammat ihop 519 086 dollar, vilket i dagsläget motsvarar cirka 3,6 miljonerkronor i Sverige.

Danil ”Dendi” Ishutin
Ålder: 24
Inkomst: 3,2 miljoner kronor

På andraplats hittar vi den Ukrainske Dota 2-spelaren Danil ”Dendi”Ishutin som just nu spelar i laget Na`Vi. Totalt har han kammat hem cirka 3,2 miljonerSvenska kronor under fyra år. Dendi är även med i dokumentären ”Free to Play”där tittarna får följa tre Dota 2-proffs och deras resa genom karriären medbåde med- och motgångar.

Johnathan ”Fatal1ty” Wendel
Ålder: 33
Inkomst: 3,2 miljoner kronor

Amerikanen Fatal1ty blev en erkänd proffs-spelare kring 1999och kammade ihop cirka 3,2 miljoner kronor från att han började till och med2006. Istället för att ha livnärt sig på bara ett spel har Fatal1ty tjänat insina pengar genom flertalet, så som Quake III Arena, Unreal Tournament 2003 ochFirst Person Shooter-spelet Painkiller. Han har dessutom datorkomponenter ochgaming-gear uppkallad efter sig.

Oleksandr ”XBOCT” Dashkevych
Ålder: 23
Inkomst: 3,1 miljoner kronor

En annan ukrainsk Dota 2-spelare som tjänat in en stor summapengar på att spela datorspel är Oleksandr ”XBOCT” Dashkevych som startade sinprofessionella karriär för tre år sedan. Han är lagkamrat till Dendi och harhittills sedan 2011 tjänat ihop cirka 3,1 miljoner kronor.

Jang ”MC” Min Chul
Ålder: 22
Inkomst: 3,1 miljoner kronor

På femteplats hittar vi ytterligare en koreansk StarCraft II-spelare: Jang ”MC”Min Chul som efter 72 turneringar sedan 2009 tjänat ihop cirka 3,1 miljonerkronor på spelet.

Vill man dejta ett rikt Svenskt e-sportproffs är det baraatt välja någon ur det Svenska Dota 2-laget Alliance som alla fem ligger på 10:e till 14:e plats där nästan alla hittills inkasserat 2,4 miljoner kronor vardera. Vill ni se hela listan kan ni göra det här.

Så är det någon i er närhet som inte tror på att man kan blirik genom att spela datorspel är det bara att länka till denna lista – för detgår ju uppenbarligen. Lycka till!

Fotnot: I en tidigare version framgick inte att det enbart var summor inspelade från turneringar som räknades in. Samtliga siffror är hämtade från esportsearnings.com

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.