20-åriga Victoria: "Det här är min kropp"

Victoria Verovic Larsson, 20, lade upp en video på sig själv och med texten "Min helt vanliga kropp".
– Jag reflekterade säkert över min kropp 200 gånger per dag. Sedan fick jag nog, säger hon till Nyheter24.


Mediebilden är skev

"Media visar bara en typ av kropp. Då börjar man automatiskt jämföra sig med den. Man vet att det finns andra men de gömmer sig. Så media måste börja visa upp flera kroppstyper samtidigt som vi gör revolution på stan.

Inspirerades av annan video

Victoria inspirerades av videon "Min helt vanliga kvinnokropp". Det var ett bra initiativ men hur svårt är det när du är i 30-årsåldern, har fött ett till två barn och ändå är smal? Jag följde hashtagen #tjejkropp men ingen var 20 år och såg ut som jag, så jag kunde inte relatera. Skulle jag våga lägga upp en video på min kropp? Jag kände mig äcklig och trodde aldrig jag skulle våga, berättar hon. 

”Det här är min kropp, den är 20 år gammal och har under sin existens fått ta emot alldeles för mycket hat och kritik, något den egentligen absolut inte är värd. Den är ju fullt fungerande och vad jag skulle tro så är den nog lik väldigt många andra 20-åriga tjejkroppar, men det är i så fall kroppar som jag inte ser någonstans i vårt samhälle." 

Det skriver Victoria Verovic Larsson, från Malmöpå sin Facebooksida tillsammans med en video där hon står framför kameran i bikini. Videon har nu fått stor spridning i sociala medier. 

Nyheter24 ringer upp Victoria.

– Det senaste året har tankeverksamheten kretsat kring vad jag äter och hur jag rör mig. Jag reflekterade säkert över min kropp 200 gånger per dag. Sedan fick jag nog och kände att "det kan inte bara vara jag som känner såhär."

"Ville inte sola bredvid vännerna"

– En utlösande faktor var när en kompis berättade om en 18-åring som skulle åka på semester med sina tjejkompisar som alla tränade flera gånger i veckan. Hon var den enda i gänget som inte gjorde det. Därför skulle hon ligga längre bort på stranden för att hon inte orkade med att jämföras med deras perfekta kroppar. 

Victoria är chockad över responsen hon har fått. 

– Jag blir alldeles tårögd av vad vissa skriver. De tackar och berättar att de har exakt samma kroppstyp som jag. En person var en före detta anorektiker som fått återfall. Hon berättade hur hon blev peppad att älska den kropp hon fötts i, säger Victoria. 

"Då kan jag inte gå till stranden"

– Samtidigt visste inte många i min närhet att jag kände så här. Jag är så självsäker utåt, så jag har aldrig sagt något om hur mycket jag tänker på min kropp. Att mitt mål när jag flyttade till Kroatien för att plugga också var att gå ner 10 kilo. När jag inte gjorde det tänkte jag: "då jag kan inte gå till stranden i Malmö, där jag känner alla, den här sommaren heller."

"Allt sitter i ens eget huvud"

Hon skickar en hälsning till unga tjejer: 

– Allt sitter i ens eget huvud. Att acceptera dig själv är både det lättaste och svåraste på samma gång. 

Och den där tjejen som inte ville ligga på stranden med sina kompisar kommenterade under Victorias video:

"Fy fan vad bra!"

– Då kändes det som att jag verkligen nått fram.

Se hennes video här: 

min kropp. from Victoria VL on Vimeo.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en domstol i New York.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.