Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Plötsligt stannar flaket: Studenterna börjar samla burkar till tiggare

Frida tog en bild och lade ut på Facebook.
1 av 2

Frida tog en bild och lade ut på Facebook.

Frida Hasselvall

Fridas inlägg fick snabbt spridning på Facebook.
2 av 2

Fridas inlägg fick snabbt spridning på Facebook.

Faksimil Facebook

Nyheter | 06/06/2014 08:25

Plötsligt hoppade studenterna av flaket och samlade in alla burkar för att ge till den romska kvinnan.
– Dessa ungdomar gav hopp om framtiden, säger vittnet Frida Hasselvall till Nyheter24.

STOCKHOLM. Frida Hasselvall, 40, kom upp från tunnelbanan vid Karlaplan i Stockholm vid 14-tiden på torsdagen. 

 – En romsk kvinna som jag talat med några gånger, som brukar sitta vid tunnelbanan, samlar burkar i papperskorgen när ett studentflak kör förbi, då är det en person som slänger sin burk mot henne. Jag reagerade direkt på det. Jag missförstod helt enkelt, jag upplevde det först som arrogans, berättar Frida för Nyheter24 och fortsätter: 

"Avbröt burkregnet"

– Sedan började flera göra samma sak. Kvinnan började stressat plocka upp dem ungefär som att det var någon annan som skulle ta burkarna om hon inte gjorde det. Plötsligt avbröt en av killarna på flaket burkregnet.

"En tjej började plocka burkar från marken" 

– Han styrde kvickt upp ett mer organiserat sätt att ge kvinnan alla burkar. Det plockades säckar och en tjej hoppade ner och började plocka burkarna från marken. Så började studenterna samla in burkarna som de kastat och som låg på flaket. De åtog sig burkuppsamlandet med allvar och respekt och gav henne påsarna, säger Frida och berättar att kvinnan såg ut som att hon skulle få hjärtklappning: 

– Det var skrämmande mycket burkar för så få och unga personer. 

"Gav hopp om framtiden"

 – Det fanns en närvaro hos de här ungdomarna. De flesta härstammade själva från utländsk bakgrund och de är våran framtid. Dessa ungdomar gav hopp om framtiden, säger Frida och konstaterar: 

– Vi kan vara lyckligt lottade att Sverige är ett multikulturellt land, på så vis får vi tydligt ett varmare känslomässigt klimat. Det behöver vi se och uppskatta med alla kalla vindar som blåser just nu, säger hon till Nyheter24

***

Nora var med på flaket. Läs hennes berättelse här