Bikinikropparna som inspirerar på Instagram

Hashtagen #fatkini är en motreaktion mot dagens kroppsideal. Vill du ha en bikinikropp? Ta på dig en bikini!


Hånades för magen

En fembarnsmamma vågade för första gången på 31 år visa sig i bikini offentligt, men möttes genast av glåpord.

Nu slår hon tillbaka och hyllas på nätet.

USA. Det är inte det lättaste att klä av sig i bikini i dag, speciellt inte när det är så mycket snack om att man ska ha den perfekta "bikinikroppen".

Man överröses dessutom med "thinspo"-bilder, det vill säga bilder som ska inspirera en till att bli smal och "fatshaming" är ett allmänt begrepp där större människor hånas både direkt och indirekt för sina kroppar.

Första gången

Därför är det inte konstigt att hashtagen #Fatkini har exploderat på Instagram. Redan nu finns det över 7 000 bilder på kvinnor i bikini – stolta och glada. 

Många av kvinnorna som har lagt upp bilder erkänner att det är första gången de gör det.

– När vi förflyttar oss från "du är inte tjock, du är vacker" till "du är tjock och vacker" – det är då vi kommer att börja vinna strider, sa skribenten MeyAutostraddle.

Säljer bikinis

Men det är inte bara "vanligt" folk som har fått upp ögonen för #Fatkini. Den amerikanska klädkedjan Forver21 har nyligen börjat sälja bikinas i plus size just eftersom kvinnor kräver moderna badkläder i större storlekar, skriver Buzzfeed.

Titta på bilderna i bildspelet ovan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.