"Judinna misshandlad av muslimer" – falsk misshandel spreds

Enligt flera utländska sajter skulle en svensk kvinna ha blivit misshandlad av ett gäng i Gottsunda när hon bar Davidsstjärnan. Men det stämde inte.


Började på hebreisk sajt

Enligt Metros "Viralgranskare" började det hela med att den hebreiska sajten NRG skrev om fallet den 17 augusti.

UPPSALA. Nyheten om att en svensk kvinna attackerats i förorten Gottsunda i Uppsala spreds snabbt i veckan över världen. Enligt historien skulle kvinnan ha blivit attackerad av ett gäng muslimska killar för att hon bar Davidsstjärnan.

Uppgifter om den påstådda misshandeln av den judiska kvinnan spreds snabbt på sociala medier. Till slut plockades nyheten också upp av flera internationella medier, bland annat israeliska Haaretz. I de flesta artiklarna och inläggen nämns kvinnan vid namn och flera har också publicerat en bild på hennes ansikte.

Nyheten spreds även av bland andra den välkända islamofoben Pamela Geller, en av de starkaste rösterna i den så kallade counterjihad-rörelsen. Även den rasistiska bloggen Avpixlat skrev om fallet.

Enligt Metro spred SD-politikern Tommy Hansson och folkpartisten Erik Svansbo nyheten på sina bloggar. 

"Möjligt att de hittat bilden från min käkoperation"

Nu visar det sig dock att misshandeln aldrig ägt rum. Enligt Upsala Nya Tidning, som talat med kvinnan, är bilden på henne där hon sades vara blåslagen i själva verket från en operation.

– Det är möjligt att de hittat bilden från min käkoperation på min facebooksida, jag vet inte, säger kvinnan till Upsala Nya Tidning.

Hon har tagit illa vid sig av uppgifterna som spridits på nätet. 

Finns en helt annan polisanmälan

Enligt Uppsalapolisen finns det en polisanmälan som kvinnan gjort – men den liknar inte alls den historia som berättats på sociala medier. Kvinnan ska ha blivit spottad på av en annan kvinna. Det finns inget som tyder på att den händelsen skulle klassas som hatbrott.

– Brottsrubricering för det är just nu ofredande, säger polisens pressinformatör Lisa Sannervik till Upsala Nya Tidning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.