Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Judinna misshandlad av muslimer" – falsk misshandel spreds

Falsk misshandel

Ett par av de olika artiklarna och inläggen – som alltså inte stämmer.

Faksimil

Nyheter | 21/08/2014 10:09

Enligt flera utländska sajter skulle en svensk kvinna ha blivit misshandlad av ett gäng i Gottsunda när hon bar Davidsstjärnan. Men det stämde inte.

UPPSALA. Nyheten om att en svensk kvinna attackerats i förorten Gottsunda i Uppsala spreds snabbt i veckan över världen. Enligt historien skulle kvinnan ha blivit attackerad av ett gäng muslimska killar för att hon bar Davidsstjärnan.

Uppgifter om den påstådda misshandeln av den judiska kvinnan spreds snabbt på sociala medier. Till slut plockades nyheten också upp av flera internationella medier, bland annat israeliska Haaretz. I de flesta artiklarna och inläggen nämns kvinnan vid namn och flera har också publicerat en bild på hennes ansikte.

Nyheten spreds även av bland andra den välkända islamofoben Pamela Geller, en av de starkaste rösterna i den så kallade counterjihad-rörelsen. Även den rasistiska bloggen Avpixlat skrev om fallet.

Enligt Metro spred SD-politikern Tommy Hansson och folkpartisten Erik Svansbo nyheten på sina bloggar. 

"Möjligt att de hittat bilden från min käkoperation"

Nu visar det sig dock att misshandeln aldrig ägt rum. Enligt Upsala Nya Tidning, som talat med kvinnan, är bilden på henne där hon sades vara blåslagen i själva verket från en operation.

– Det är möjligt att de hittat bilden från min käkoperation på min facebooksida, jag vet inte, säger kvinnan till Upsala Nya Tidning.

Hon har tagit illa vid sig av uppgifterna som spridits på nätet. 

Finns en helt annan polisanmälan

Enligt Uppsalapolisen finns det en polisanmälan som kvinnan gjort – men den liknar inte alls den historia som berättats på sociala medier. Kvinnan ska ha blivit spottad på av en annan kvinna. Det finns inget som tyder på att den händelsen skulle klassas som hatbrott.

– Brottsrubricering för det är just nu ofredande, säger polisens pressinformatör Lisa Sannervik till Upsala Nya Tidning.