Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allt du behöver veta om nya Xbox One

Mathias Novak svarar på dina frågor.
1 av 3

Mathias Novak svarar på dina frågor.

AP / TT / Privat

Xbox One släpps i Sverige på fredagen den 5 september.
2 av 3

Xbox One släpps i Sverige på fredagen den 5 september.

AP / TT

Nyheter24:s spelrecensent Mathias Novak.
3 av 3

Nyheter24:s spelrecensent Mathias Novak.

Privat

Nyheter | 30/08/2014 15:01

Den 5 september lanserar Microsoft äntligen Xbox One i Sverige. Nyheter24:s spelrecensent Mathias Novak svarar på alla dina frågor om spelkonsolen.

Vad är Xbox One??

Xbox One är Microsofts senaste konsol på marknaden och konkurrerar med Sonys Playstation 4 och Nintendos Wii U.

Vad kommer Xbox One att kosta?

Det preliminära priset ligger på 3900 kronor.

Vad är Kinect?

Kinect är konsolens högfunktionella kamera som kan registrera rörelser med yttersta noggrannhet. Den används bland annat i spel eller för att kontrollera konsolens gränssnitt. Kinect är ett valbart tillbehör. 

Jag har noterat att Xbox One redan säljs i andra länder men inte i Sverige. Varför?

Det stämmer. Den officiella lanseringen skedde den 22 november förra året. Microsoft har valt att kontrollera sin lansering och optimera den inom specifika regioner vilket har inneburit att vi i Skandinavien har fått vänta. 

Stämmer det att spelen är låsta till konsolen och att man måste vara uppkopplad till internet för att använda den?

Inte längre. Efter en enorm kritikstorm vid utannonseringen av konsolen har Microsoft backat och eliminerat samtliga restriktioner som ansetts kontraproduktiva.

Är det gratis att spela online?

Nej. För att delta i onlineaktiviteter krävs det att du har ett guldmedlemskap på Xbox Live som är konsolens onlinetjänst. Förutom att kunna spela med dina vänner tar du också del av flertal prenumerationserbjudanden som guldmedlem. 

Borde jag köpa Xbox One eller Playstation 4?

Det beror helt på vad du är ute efter. De flesta multiplattformstitlar är väl optimerade för båda konsolerna och specifikationsmässigt skiljer det sig inte mycket mellan dem. I slutändan handlar det om vad du vill få ut av konsolen och vilka exklusiva titlar som lockar dig som spelare.

Är den regionlåst?

Nej. Notera dock att det är upp till utvecklarna och distributörerna själva om de vill låsa spelen för en särskild marknad. Ska du däremot se på film med konsolen så ha i åtanke att de flesta är regionslåsta.