Metro granskade videon. Nu slår STHLM Panda tillbaka.
Metro granskade videon. Nu slår STHLM Panda tillbaka. - Foto: Faksimil. Metro

Sthlm Panda kritiska mot Metro efter videogranskning

Tidningen Metros granskning av gruppen STHLM Pandas sociala experiment har blivit uppmärksammat. Men granskningen är svag, menar filmmakarna själva.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Youtube-gruppen STHLM Panda består av Olle ÖbergFrida Eriksson och Konrad Ydhage. De gör sociala experiment, skojar med folk och dokumenterar det samhälle vi lever i. 

Nyligen fick de stort genomslag med en video där en tjej blir "misshandlad i en hiss". Enligt filmen är det bara en av medresenärerna i hissen som reagerar på misshandeln.

Videon har granskats av bland annat tidningen Metros "Viralgranskaren", som pratat med vittnen som uppger att de visste om att händelsen var fejk. Något som de allra flesta inte alls visste, menar STHLM Panda själva.

Hissfilmen har uppmärksammats vid ett par tillfällen i Metro, dels av Viralgranskaren och dels av Jack Werner, sociala media-redaktör, i en krönika. 

– De stämplar det vi gjort som falskt och det är svårt som liten Youtuber att stå upp mot stora tidningar. Det är bra att man granskar men man kan inte hänga ut oss så här utan att ha belägg för det, säger Olle Öberg.

"Finns tveksamheter"

STHLM Panda har hört av sig till metro med sin kritik i fredags men inte fått svar. 

– Olle hade skickat ett mejl som jag missat. Det var fånigt av mig, jag ska självklart svara nu, säger Jack Werner när Nyheter24 når honom.

Han fortsätter: 

– Jag är helt övertygad om att STHLM Panda känner att de gör ett bra jobb, men vi står fullt och fast för våra publiceringar. Inget visar att vi är fel ute. Vi visar att det finns tveksamheter i processen och det vet inte de som ser videon. Det här är en ganska svag publicering de gör för att bevisa någon sorts poäng.

Kritik mot Metros källor

Sammanlagt har tidningen intervjuat tre vittnen från inspelningen. En av dessa personer är emellertid inte med i själva experimentet, utan befann sig enligt Olle Öberg i hissen när STHLM Panda förberedde inspelningen.

 – Vi har två andra röster, säger Werner. 

Av flera skäl är de två andra rösterna inte oberoende av den första. Werner står ändå fast vid att granskningen håller.

– Det är beklagligt, men vi vet ju inte vilka som är med i filmen. Viralgranskaren vill jobba för att visa den andra sidan, när en partsinlaga får stor spridning. Vi har försökt ta fram den andra personens upplevelse i klippet och får komma åt de vi kan. Det här är det här är det första vi vet om någon annans perspektiv. Vi skulle gärna prata med flera människor för just nu har de som är med i videon ingen egen röst, säger han.

"Kritik mot processen"

STHLM Panda tror också att vittnen som inte reagerar på våldet mot tjejen – på grund av dåligt samvete över att inte ha ingripit – i efterhand säger att de förstod att det hela var ett experiment.

– Det viktiga för oss är ju att visa hur personerna uppfattade den här situationen. Det är det vi visar. Vad jag tänker att vi kollar på är en film som bevisar en tes, och vi riktar kritik mot den processen. Med den typen av räckvidd som de har måste man kunna bli ifrågasatt, säger Werner.

Skeptiska mot Systembolaget

Det är inte första gången som Youtube-gruppen granskats av Metro. Under hösten publicerade gruppen en film där de dricker inne på olika Systembolag. Systembolagets presschef uppgav för Metro att de snabbt avvisat killarna från butikerna.

Något som inte stämmer, enligt STHLM Panda, som därför har valt att publicera delar av råmaterialet från inspelningen.

– Videon visar att vi, tvärtemot vad Systembolagets presschef säger, kunde vara där inne på Systembolaget och dricka länge, säger Olle Öberg. 

Se deras video nedan. 

/
/
stats