Måndag 10 Maj
Stockholm

Här är Tinder för människor med könssjukdomar

På stdmatch kan du träffa personer med könssjukdomar.
1 av 4
På stdmatch kan du träffa personer med könssjukdomar. Foto: TT/Stdmatch
Kan vara svårt på vanliga dejtingsajter.
2 av 4
Kan vara svårt på vanliga dejtingsajter. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tjänsten har ungefär en miljon medlemmar.
3 av 4
Tjänsten har ungefär en miljon medlemmar. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Alla är välkomna.
4 av 4
Alla är välkomna. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Att dejta och träffa en partner kan vara svårt om man lever med till exempel hpv eller hiv. Men det finns tjänster och appar som kan vara en hjälpande hand på vägen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att ha en könssjukdom är ofta förknippat med skam och tabu. Prata om det kan vara svårt, och vill man träffa en partner finns det en hel del faktorer att ta hänsyn till.

Sedan 2001 finns det därför en dejtingsida för personer med könssjukdomar. På så vis kan man träffas på liknande villkor som andra. Tjänsten ligger under stdmatch.net och just nu har den omkring en miljon medlemmar.

De vanligaste åkommorna bland medlemmarna är herpes, hiv och hpv.

– När någon diagnostiseras med en könssjukdom minskar ofta deras självkänsla. De fysiska problemen är ofta hanterbara, medan de psykologiska konsekvenserna kan vara förödande. Så vi skapade den här mötesplatsen, för att alla ska ha en varm och välkomnande mötesplats, berättar en av tjänstens företrädare för Nyheter24.


Bildkälla: TT Bild

Medlemmarna finns mestadels i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland, men även i Europa. Förutom sajten finns en app, likt Tinder, där man kan gilla varandras bilder och matcha. Endast registrerade medlemmar får använda tjänsten och all personlig information hålls anonym.

Medlemmar kan även läsa bloggar och ställa frågor om könssjukdomar till experter. Och alla är välkomna, oavsett sexuell läggning, religion eller härkomst.

– Vanliga dejtingsajter eller appar förbjuder ofta människor med könssjukdomar att vara med. Det finns omkring 110 miljoner människor som lever med en könssjukdom bara i USA, och hos oss kan de känna sig välkomna.

Vill du veta mer om könssjukdomar, hör av dig till sjukvårdsupplysningen 1177 eller uppsök din närmaste vårdcentral.

Kommentera
Kopiera länk
Dela