Söndag 5 Dec
Stockholm

Emil säljer hemligt Rederiet-manus – som aldrig spelades in

Tv-serien Rederiet sändes på SVT mellan åren 1992 och 2002 och blev omåttligt populär hos svenska folket.
1 av 6
Tv-serien Rederiet sändes på SVT mellan åren 1992 och 2002 och blev omåttligt populär hos svenska folket. Foto: TT Nyhetsbyrån
Men vad många kanske inte vet är att det finns ett manus till ett oinspelat avsnitt som hade kunnat förändra seriens handling dramatiskt.
2 av 6
Men vad många kanske inte vet är att det finns ett manus till ett oinspelat avsnitt som hade kunnat förändra seriens handling dramatiskt. Foto: Privat
I alla fall om man får tro Emil Abrahamsson, 19, i Stockholm, som nu säger sig sälja ett manus för Rederiets avsnitt 160 från 1996.
3 av 6
I alla fall om man får tro Emil Abrahamsson, 19, i Stockholm, som nu säger sig sälja ett manus för Rederiets avsnitt 160 från 1996. Foto: Privat
Det 20 år gamla manuset ska Emil ha fått av sin pappa, Magnus Abrahamsson, som var en av manusförfattarna bakom Rederiet.
4 av 6
Det 20 år gamla manuset ska Emil ha fått av sin pappa, Magnus Abrahamsson, som var en av manusförfattarna bakom Rederiet. Foto: TT Nyhetsbyrån
Totalt gjordes 318 avsnitt av Rederiet.
5 av 6
Totalt gjordes 318 avsnitt av Rederiet. Foto: TT Nyhetsbyrån
Gustav Sjögren, som spelades av Bert-Åke Varg, var en temperamentsfull förstemaskinist i Rederiet.
6 av 6
Gustav Sjögren, som spelades av Bert-Åke Varg, var en temperamentsfull förstemaskinist i Rederiet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Det 20 år gamla manuset hade kunnat förändra seriens handling dramatiskt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tv-serien Rederiet sändes på SVT mellan åren 1992 och 2002 och blev omåttligt populär hos svenska folket. Men vad många kanske inte vet är att det finns ett manus till ett oinspelat avsnitt som hade kunnat förändra seriens handling dramatiskt.

I alla fall om man får tro Emil Abrahamsson, 19, i Stockholm, som nu säger sig sälja ett manus för Rederiets avsnitt 160 från 1996.

– Jag rensade mitt rum härom dagen och hittade det här manuset i en låda, säger han till Nyheter24.

Det 20 år gamla manuset ska Emil ha fått av sin pappa, Magnus Abrahamsson, som var en av manusförfattarna bakom Rederiet. Manuset ska vara ett så kallat "skuggmanus", ett slags provmanus som skrivs parallellt med det riktiga manuset.

– När båda manusen var skrivna valde man att använda det andra, alltså inte det manus som jag har, säger Emil Abrahamsson.

Ett utdrag från manuset, ett samtal mellan Johannes Brost och Hans V. Engströms karaktärer, ser ut så här:

UNO:
"Jag kan se på din handstil här att du har andra förmågor. Joker, du skulle kunna bli… Ganska mjuk rundning, raka linjer… en som inte är rädd för att ta i… Du borde använda dina händer…"

JOKER:
"Vad håller du på med?"

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Emil Abrahamsson säljer nu manuset, som enligt honom är det enda exemplaret, i en annons på nätet. Och han menar att köparen inte kommer att bli besviken.

– Det finns väldigt mycket spännande i manuset. Det är en helt annan handling jämfört med den som faktiskt valdes eftersom de här två manusen skrevs på helt skilda vägar.

Har du sett Rederiet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela