Piloterna berättar om det värsta som hänt dem under deras yrkesverksamma tid.
1 av 3
Piloterna berättar om det värsta som hänt dem under deras yrkesverksamma tid. - Foto: TT
Och det får oss att bli mycket oroligare nästa gång vi ska flyga.
2 av 3
Och det får oss att bli mycket oroligare nästa gång vi ska flyga. - Foto: TT
Men som tur är verkar det som passagerarna inte behöver veta om det kaosar i cockpiten.
3 av 3
Men som tur är verkar det som passagerarna inte behöver veta om det kaosar i cockpiten. - Foto: TT

Piloter avslöjar: Här är de värsta sakerna som hänt under flygning

Det kan vara totalt kaos i cockpiten – men passagerarna märker oftast inget.


Nyligen lade forumsajten Reddit upp en Ask Reddit där läsarna fick fråga piloter frågor. En användare frågade vilken den läskigaste situationen en pilot varit med om – en situation som antagligen gick passagerarna helt förbi.

Svaren får oss att undra hur vi någonsin ska våga flyga igen.

1. Totalt elavbrott

En pilot på en Airbus 320 minns en händelse då all ström i cockpit försvann på 10 000 meters höjd, trots att planet hade tre extra generatorer.

Alla varningslampor, hastighetsmätare och alla andra mätare, instrument och skärmar blev helt svarta. Piloten beskrev upplevelsen såhär:

"Tänk dig att du sitter i en bil och kör i 100 km i timmen. Plötsligt blir fönster svarta så du inte kan se ut, din hastighetsmätare och alla elektriska system försvinner och du får ingen respons från varken gas eller bromsar. Men du kan fortfarande känna hur bilen kör vidare."

Bildkälla

2. Giftiga ångor i cockpit

Enligt The Guardian är det inte ovanligt att det läcker in giftiga ångor i cockpiten. Det har resulterat i att många piloter flugit med känslan av att vara yra, illamående eller svimfärdiga.

Vid väldigt svåra fall har piloter tvingats använda syrgasmaskerna under flygningen och sedan läggas in på sjukhus.

Bildkälla

3. Avsvimmad pilot

Turbulens är egentligen ofarligt för flygplanet eftersom de är byggda för att klara av även svår turbulens. Men det betyder inte att turbulens inte kan leda till att personer skadas på grund av den.

Under en flygning i svår turbulens blev en pilot knockad av sin kollegas armbåge. Som tur var kunde den andra piloten hålla ställningarna tills den avsvimmade piloten kvicknade till.

Bildkälla

4. Vulkanaska

En pilot på Reddit blev inkommenderad i ett askmoln från vulkanen Mount Etna och stannade i molnet i 20 minuter innan han valde att göra en nödvändning för att komma ut.

Partiklar i vulkanisk aska kan nämligen förstöra rotorbladen i jetmotorer. Eller än värre så kan den statiska elektriciteten från askan orsaka ett totalt elavbrott vilket skulle få planet att störta.

Bildkälla

5. Fönster som lossnar

En Reddit-användare berättade att dennes mamma befunnit sig i en cockpit när ett av fönstren plötsligt trillade ur sin karm. Som tur var hade planet just landat när det hände. Hade det däremot skett i luften hade situationen varit en helt annan.

En liknande incident inträffade 1990 då ett fönster lossnade i luften och piloten sögs ut genom det. Andrepiloten lyckades hålla fast i pilotens ankel under hela den 20 minuter långa nödlandningen. Piloten som sugits ut överlevde tack vare det.

Bildkälla

6. Bombhot när planet var i luften

En pilot på en långflygning över havet fick ett meddelande om ett bombhot när planet var flera timmar från land. Det enda piloten kunde göra då var att vänta och se ifall det skulle smälla. Men lyckligtvis var det ett falsklarm och planet landade utan att något hänt. Men passagerarna fick aldrig veta något.

Bildkälla

7. Nära att krocka i luften

Ibland blir det väldigt fel på flygtrafikledningscentralen och flera gånger har plan varit väldigt nära att krocka med varandra. Om piloten i dessa situationer måste göra en snabb undanmanöver så märker passagerarna det oftast, men brukar avfärda det som turbulens.

Bildkälla

8. Nära ögat på landningsbanan

En pilot berättar på Reddit att han flera gånger landat och passerat flygplan på korsande landningsbanor med så liten marginal att han kunde urskilja den andra pilotens ansiktsuttryck.

Bildkälla

9. Spöregn som tar bort all sikt

Piloten berättade att de bara några kilometer från landningsbanan ser ett häftigt skyfall rulla in. De tror ändå att de kommer hinna landa innan skyfallet når landningsbanan. Men 30 meter från banan slår regnet till och all syn i cockpiten försvinner.

Piloten gör omedelbart en vändning för att få upp planet igen. Enligt honom kommer de så nära som sex meter över landningsbanan innan planet börjar vända uppåt. När planet kommit upp på 150 meters höjd kan piloterna äntligen se igen och hinner då nätt och jämt få en varning om en helikopter framför dem som de lyckas väja för.

Piloten beskriver det som den absolut mest läskiga händelsen han någonsin varit med om, skriver Independent.

Bildkälla

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blev du mer flygrädd av berättelserna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.