Tisdag 24 Maj
Stockholm

Folk blir provocerade av tygkasse i tunnelbanan – har starkt budskap

En journalist från Berlin la upp en bild på Facebook på en resenär i tunnelbanan. Bilden spreds snabbt i sociala medier på grund av sitt budskap.
1 av 5
En journalist från Berlin la upp en bild på Facebook på en resenär i tunnelbanan. Bilden spreds snabbt i sociala medier på grund av sitt budskap. Foto: Instagram / Facebook
Journalistens Facebookinlägg, som snabbt blev viralt.
2 av 5
Journalistens Facebookinlägg, som snabbt blev viralt. Foto: Facebook
Det visade sig vara designerduon Rock Paper Scissors från Israel som har skapat den uppmärksammade tygkassens tryck.
3 av 5
Det visade sig vara designerduon Rock Paper Scissors från Israel som har skapat den uppmärksammade tygkassens tryck. Foto: Instagram
Många av deras kläder och tygkassar har arabisk text. Texten på den här t-shirten lyder "ge mig en blomma".
4 av 5
Många av deras kläder och tygkassar har arabisk text. Texten på den här t-shirten lyder "ge mig en blomma". Foto: Instagram
Företagets egna produktbild på tygkassen, från deras Instagramsida.
5 av 5
Företagets egna produktbild på tygkassen, från deras Instagramsida. Foto: Instagram

Bilden som sprids i sociala medier visar tydligt hur laddat det arabiska språket är i samhället i dag.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Journalisten Nader Al-Sarras la upp en bild nyligen på Facebook från tunnelbanan i Berlin.


Bilden har nu blivit tokviral, tack vare det enkla men laddade budskapet på den anonyma personens tygkasse. Texten på påsen är på arabiska och lyder:

لا يوجد اي هدف لإهذا النص إلا لنشر الرعب في نفوس من يهاب اللغة العربية


Innebörden av texten är ungefär "Det enda syftet med den här texten är att sprida panik hos de som är rädda för det arabiska språket."

Tygkassen är tillverkad av grafiska designerstudion Rock Paper Scissors som består av Sana Jammalieh, 29, och Haitham Charles Haddad, 27, från Haifa i Israel.

Tanken bakom designen var att synliggöra den arabiska skriften och språket, som enligt deras erfarenhet försvinner allt mer från den offentliga miljön.


Designerduon säger även att en del av deras kreationer är politiska, med fokus på sexuellt- och könsbaserat förtryck, men att det inte är den huvudsakliga tanken bakom produkterna.

– Men i den värld vi lever i just nu så ses alla personer som bär kläder med arabiska ord som att de framför ett polistiskt budskap, säger Sana och Haitham till SBS.

Efter det uppmärksammade inlägget i sociala medier har efterfrågan på deras produkter ökat markant, vilket också blir ett tydligt kvitto på hur laddat och viktigt ämnet faktiskt är.

Ett tydligt exempel på just det här, är händelsen nyligen där en man blev avvisad från ett flygplan på Arlanda på grund av sin tatuering, som tydligen skapade terrormisstankar då den innehöll text på arabiska.

Kan du läsa arabisk skrift?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela