- Foto: TT BILD/Privat/Facebook

Tampongen höll på att bli hennes död – nu vill hon varna andra

Den 27-åriga mamman trodde att hon bara hade en rejäl influensa. Ett dygn senare fick hon veta att hon var dödssjuk.


"För ett år sen i dag var jag nära att dö."

Så inleder Lærke Guldmann, 27, sitt inlägg på Facebook där hon berättar gripande om sjukdomen hon först trodde var en vanlig influensa.

I början av augusti förra året hade feber, kräktes och led av fruktansvärd huvudvärk. Ett dygn senare fick hon åka in akut till Aalborg Hospital och därefter gick allt väldigt snabbt.

Det visade sig att hennes kropp var på väg att slås ut totalt, hon svävade i livsfara.

Orsaken? En tampong.

Sjukdomen Lærke drabbades av heter TSS, som är en förkortning av toxiskt chocksyndrom. Kanske fick du höra om den så kallade "tampongsjukan" i förbifarten under sexualupplysningen i skolan, men få vet hur farligt TSS faktiskt kan vara om du drabbas.

De symptom som är viktiga att hålla koll på är om du snabbt får hög feber och samtidigt exempelvis kräkningar, diarré, svullna händer eller fötter, huvudvärk, yrsel eller illaluktande flytningar om du använder tampong.

Det är viktigt att tvätta händerna ordentligt i samband med byte av tampong. Ett bra alternativ är också att istället använda binda eller menskopp vid mens, vilket är betydligt mer skonsamt för underlivet.

Lærke Guldmann hade ingen aning om att de symptom hon led av faktiskt kunde vara livshotande. Det senaste året har varit väldigt tufft för henne och det fanns stunder när hon var rädd att hennes dotter skulle få växa ut utan sin mamma vid liv.

När hon för första gången på ett år såg bilderna från tiden på sjukhuset så bestämde hon sig för att dela med sig av dem på sin Facebooksida, för att uppmärksamma fler på att det här faktiskt kan drabba vem som helst som använder det populära mensskyddet.

Hennes inlägg har snabbt delats nästan 4 000 gånger och mängder av kommentarer har kommit in från personer som stöttar henne och har upplevt liknande saker.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Emily som också var nära att dö av samma åkomma. Läs mer här om hur farligt det egentligen är att glömma ta ut en tampong ur vaginan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om tampongsjukan tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.