- Foto: TT BILD/Privat/Facebook

Tampongen höll på att bli hennes död – nu vill hon varna andra

Den 27-åriga mamman trodde att hon bara hade en rejäl influensa. Ett dygn senare fick hon veta att hon var dödssjuk.


"För ett år sen i dag var jag nära att dö."

Så inleder Lærke Guldmann, 27, sitt inlägg på Facebook där hon berättar gripande om sjukdomen hon först trodde var en vanlig influensa.

I början av augusti förra året hade feber, kräktes och led av fruktansvärd huvudvärk. Ett dygn senare fick hon åka in akut till Aalborg Hospital och därefter gick allt väldigt snabbt.

Det visade sig att hennes kropp var på väg att slås ut totalt, hon svävade i livsfara.

Orsaken? En tampong.

Sjukdomen Lærke drabbades av heter TSS, som är en förkortning av toxiskt chocksyndrom. Kanske fick du höra om den så kallade "tampongsjukan" i förbifarten under sexualupplysningen i skolan, men få vet hur farligt TSS faktiskt kan vara om du drabbas.

De symptom som är viktiga att hålla koll på är om du snabbt får hög feber och samtidigt exempelvis kräkningar, diarré, svullna händer eller fötter, huvudvärk, yrsel eller illaluktande flytningar om du använder tampong.

Det är viktigt att tvätta händerna ordentligt i samband med byte av tampong. Ett bra alternativ är också att istället använda binda eller menskopp vid mens, vilket är betydligt mer skonsamt för underlivet.

Lærke Guldmann hade ingen aning om att de symptom hon led av faktiskt kunde vara livshotande. Det senaste året har varit väldigt tufft för henne och det fanns stunder när hon var rädd att hennes dotter skulle få växa ut utan sin mamma vid liv.

När hon för första gången på ett år såg bilderna från tiden på sjukhuset så bestämde hon sig för att dela med sig av dem på sin Facebooksida, för att uppmärksamma fler på att det här faktiskt kan drabba vem som helst som använder det populära mensskyddet.

Hennes inlägg har snabbt delats nästan 4 000 gånger och mängder av kommentarer har kommit in från personer som stöttar henne och har upplevt liknande saker.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Emily som också var nära att dö av samma åkomma. Läs mer här om hur farligt det egentligen är att glömma ta ut en tampong ur vaginan.

/
/
Relaterat
Har du hört talas om tampongsjukan tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Klart med internationell styrka till Haiti

1 timme sedan

Misstänkt överfallsvåldtäkt utomhus i södra Stockholm – kvinna hittad blodig

1 timme sedan
En man i 35-årsåldern har gripits efter en misstänkt våldtäkt utomhus i Skärholmen i södra Stockholm, uppger polisen.

Polisen i Helsingborg rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Ödåkra. En personbil har kolliderat med ett träd.", skriver polisen på sin hemsida.

Egyptens president siktar på tredje period

2 timmar sedan
Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi bekräftar att han ställer upp i presidentvalet i december. Han väntas överlägset bli omvald till en tredje period.

Här är matbutiken som har billigast kanelbullar

2 timmar sedan
Den fjärde oktober är det kanelbullens dag. Vilken matbutik har de billigaste kanelbullarna? Det har Nyheter24 tagit reda på.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Karlshamn

2 timmar sedan
"Asarum. En personbil har voltat av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.