Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Caroline och Angelica räddar varandra varje dag – med briljant lifehack

- 18/01/2017, 20:18 -
Vännerna Caroline och Angelicas buddy system är superenkelt men kan samtidigt rädda liv.
1 av 5

Vännerna Caroline och Angelicas buddy system är superenkelt men kan samtidigt rädda liv.

Privat

Caroline Strindmar, 29, från Stockholm hade mått dåligt under en längre period och kände sig ensam.
2 av 5

Caroline Strindmar, 29, från Stockholm hade mått dåligt under en längre period och kände sig ensam.

Privat

Hon sträckte ut en hand i Facebookgruppen StreetGäris för att få råd och stöd.
3 av 5

Hon sträckte ut en hand i Facebookgruppen StreetGäris för att få råd och stöd.

Facebook

Hjälpen kom istället från oväntat håll och på ett oväntat sätt, från kollegan Angelica Andersson, 32.
4 av 5

Hjälpen kom istället från oväntat håll och på ett oväntat sätt, från kollegan Angelica Andersson, 32.

Privat

Systemet är baserat på en måendeskala från 1-10 och kräver inte mer av vännerna än så.
5 av 5

Systemet är baserat på en måendeskala från 1-10 och kräver inte mer av vännerna än så.

Privat

Den unika hjälpen fanns närmare än Caroline trodde. Nu hyllas deras smarta och enkla lösning av andra utsatta.

För drygt ett år sedan kände sig Caroline Strindmar, 29, från Stockholm väldigt ensam och nerstämd i samband med att hon hade utmattningssyndrom.

När man mår dåligt på det sättet går det oftast inte att lösa med bara enkla knep och lite goda råd.

Caroline kände sig pressad av att hon inte bara fick berätta för sina närmaste hur hon mådde, utan att det också var tvunget att finnas en lösning på problemen.

– Min ryggsäck var så himla tung att bära, jag ville inte ge den bördan till någon jag tycker om. Så känner nog många som är deppiga. Det blev som att jag drog mig tillbaka och inte orkade prata med någon. Samtidigt kände jag mig mer och mer ensam och mådde allt sämre, säger Caroline till Nyheter24.

Tillslut tog hon mod till sig och skrev ett väldigt öppet och ärligt inlägg i Facebookgruppen StreetGäris om frustrationen kring situationen.

En del av inlägget som blev början på en fördjupad vänskap. Bildkälla: Facebook

I slutet av inlägget sträckte hon ut en hand för att få hjälp. Som av en slump visade det sig att Carolines kollega Angelica Andersson, 32, var med i samma grupp och såg Carolines vädjan.

– Vi var kompisar och kollegor, hade gått på after work och jobbluncher tillsammans, men var inte direkt nära vänner. Hon hade sin krets och jag hade min, säger Angelica.

Angelica i sin tur hade också upplevt att vänner ofta tar på sig mycket av ens mående när man mår dåligt, vilket gör att man mår ännu sämre på grund av det dåliga samvetet för det. Det blir en ond cirkel helt enkelt.

Därför bestämde sig Angelica för att skicka ett meddelande till Caroline där hon skrev att även om de inte var de närmaste vännerna så lovade hon att finnas där och höra av sig.


Dagen efter hörde Angelica mycket riktigt av sig, med bara ett kort meddelande för att kolla av läget. Caroline skrev tillbaka att hon inte riktigt visste vad hon skulle svara.

– Jag skrev att det räckte med en siffra, på skalan 1-10. Hon svarade med en siffra och frågade mig samma sak tillbaka. Dagen efter skickade jag samma meddelande igen, fast då bara med ett kortare "status?" och fick tillbaka en siffra, säger Angelica.

Och så plötsligt hade världens smartaste och enklaste check in-system fötts.


Nu har det gått drygt ett år och de checkar in läget på varandra varje dag. Om siffran de får av varandra är lägre än fem så går de inte in i lösningsmode eller försöker krishantera.

Istället frågar de ett enkelt "behöver du något?" för att kunna identifiera eventuella behov. Men i de allra flesta fall räcker det med att bara veta hur den andra har det.

Caroline Strindmar. Bildkälla: Privat

Under den här tiden har de båda haft det riktigt tungt och varit nere på skalan 1-2-3 under långa perioder. Vissa gånger har de bara skickat ett svart hål till varandra i form av en svart "prickemoji". Överenskommelsen har varit att om statusen är lägre än siffran tre under tre dagar i rad så ska den andra personen agera.

– Nu har vi lärt oss helt utan skam, skuld och krav att det är okej att känna att man har en helt fucked up dag eller vecka. Då orkar man inte höra en massa goda råd som "ta en promenad, gör en detox, prata med din mamma" säger Angelica.

– Nej precis, man vill inte få en to do-lista. För väldigt ofta går man annars från ett samtal med en känsla av att "jaha, nu har jag 25 grejer som den här vännen vill att jag ska testa och sen ska jag fanimej må bättre”, inflikar Caroline.


Metoden har även hjälpt vännerna att lära sig att säga nej, ta vara på sig själva bättre och fått dem att inse att en kan må bra och dåligt samtidigt. Och att vara öppen med sitt mående är nyckeln till välmående.

En av styrkorna med metoden är att de får en möjlighet att stanna upp varje dag och känna efter, när meddelandet med "status?" kommer från den andra.

– Första instinkten kan vara att svara en tvåa för att man kanske har haft en riktigt pissmorgon, men då är det bra att stanna upp och tänka efter. Är allt verkligen så illa, eller är det kanske bara just jobbet som är drygt idag och allt annat ändå är rätt bra? säger Angelica.

Angelica Andersson. Bildkälla: Privat

Vännerna har också en överenskommelse om att de respekterar att man svarar i mån av tid, ork och lust. Några gånger har det gått någon dag innan svaret kommer.

– Då får vi inte vara anklagande och fråga "varför hör du inte av dig?" Utan då kan man skriva "nu har det gått två dagar sedan vi hördes och det skulle kännas tryggt att veta hur du mår, men jag utgår ifrån att det är bra." Men det har aldrig gått mer än två-tre dagar mellan svaren, säger Caroline.

Häromdagen var Angelica ute och promenerande och skickade en bild på sig själv till Caroline i strålande vintersol och med en hög statussiffra. Till svar fick hon en liknande bild och en lika hög siffra.


– Då kände jag en så otrolig tacksamhet över det här sättet att kommunicera, att jag ville dela med mig av det. Om en vågar så vinner en fan varje gång, säger Angelica till Nyheter24.

Mår du dåligt och saknar någon att prata med? Här hittar du kontaktuppgifter till jourhavande medmänniskor som kan ge stöd och råd.

Här kan du läsa om sju saker som alla som har en BFF på jobbet känner igen. Missa inte heller den hjärtvärmande berättelsen om hunden George som var ensam och fick en helt ny oväntad vän.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Kommer du också testa vännernas metod?