Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Yosur, 20, hedrade sin döda vän – då hände något som fick alla att gråta

- 19/01/2017, 16:01

Yosur filmade händelsen och la upp klippet på Facebook. Inlägget har nu uppmärksammats av tusentals människor.

Det var i tisdags som Yosur Abdulamir, 20, i Malmö besökte en minnesstund för sin bästa väns kusin. Kusinen hade skjutits till döds 40 dagar tidigare och minnesstunden var till för att vänner och bekanta skulle kunna komma dit och visa sitt stöd för familjen.

– Plötsligt flög en fjäril in och ställde sig på hans bild. Fjärilen stod kvar och var inte rädd trots att människor började samlas runt om den. Då kom hans mamma fram gråtandes och började prata med fjärilen. Hon sa till honom att "kom, ställ dig på min hand, var inte rädd, jag kommer inte att skada dig", säger Yosur till Nyheter24.

Bildkälla: Facebook

Yosur berättar att fjärilen flög upp och satte sig på mammans hand. Mamman pussade sedan fjärilen, som var helt lugn och stilla. Mamman sjönk ihop på knä på golvet och började gråta, berättar Yosur.

– Då började fjärilen att flyga runt henne, som för att visa "var inte ledsen, jag är fortfarande här mamma". Så det var en jättekänslig upplevelse där man både hade glädje- och sorgtårar. Mixade känslor helt enkelt, säger Yosur.

Under tiden allt detta skedde lyckades Yosur ta fram sin mobiltelefon och dokumentera vad som hände, en film hon sedan la upp på sin Facebook.

– Jag ville visa alla mammor som har varit med om tragiska saker i Malmö att deras söner fortfarande finns med dem, att de bryr sig och vet att de är ledsna.

Yosur AbdulamirYosur Abdulamir. Bildkälla: Facebook

När Yosur vaknade dagen efter och såg alla reaktioner hon fått på klippet fick hon en chock.

Inlägget har nu delats över 250 gånger och fått över 2 600 gilla-markeringar.

Det har till och med hört av sig människor och berättat att de varit med och samma sak med en fjäril. Yosur menar också att det är osannolikt att en fjäril skulle flyga in hos någon den här tiden på året eftersom det är vinter.

– Det är helt orealistiskt att det finns en sådan här fin fjäril under den här årstiden, säger hon.

Enligt Nils Ryrholm, professor i zoologi och fjärilsexpert på högskolan i Gävle, är fjärilen på klippet en nässelfjäril. Han berättar att sådana här typer av fjärilar ligger i dvala den här tiden på året och att fjärilen antagligen redan befunnit sig inomhus någonstans.

– Jag gissar att det som hänt här är att man någonstans har värmt upp någonting där den har suttit och då har den blivit aktiv igen. Det som kan hända då är att dvalan bryts och så flyger de mot fönstret till de dör, säger Nils Ryrholm.

NässelfjärilNässelfjäril på blomma. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Hur det än ligger till är det i alla fall många som har reagerat starkt på klippet som Yosur la upp på Facebook.

– Det är jättemånga som har tagit kontakt med mig och sagt att de kände att gud finns och att tron börjar väckas inom dem. Så den här händelsen har väckt jättemycket hos många olika människor.

Vad tror du själv att vad som hände betyder?

– När jag tidigare bara hört om liknande händelser tänkte jag att det kan ha varit mammor som inbillade sig. Men nu när jag var med om det själv kändes det verkligen som att det måste betyda någonting.

Läs också om den tillfångatagna fjärilen som fick revansch.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du på liv efter döden?