Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det Sofia, 16, hittade på Jodel gjorde henne rasande: "Måste känna till gränser"

- 23/01/2017, 12:26 -
16-åriga Sofia kände genast att konversationen var problematiskt.
1 av 5

16-åriga Sofia kände genast att konversationen var problematiskt.

Privat

Så här såg det ut.
2 av 5

Så här såg det ut.

Privat

Sofia gick in och skrev att kommentarerna i konversationen uppmanade till våldtäkt då personen i fråga låg och sov.
3 av 5

Sofia gick in och skrev att kommentarerna i konversationen uppmanade till våldtäkt då personen i fråga låg och sov.

Privat

4 av 5

Privat

16-åriga Sofia.
5 av 5

16-åriga Sofia.

Privat

16-åriga Sofia kände genast att konversationen var problematiskt och gick in och satte ner foten.

Det var under lördagen som 16-åriga Sofia gick in på appen Jodel. Efter att ha scrollat lite som hon alltid brukar göra så fick hon syn på en konversation som hon direkt upplevde som problematisk.

Bildkälla: Privat

– Konversationen handlade om "att väcka med sex" och jag kände att jag behövde sätta ner foten då många kommentarer uppmanade till just sexuella trakasserier, säger Sofia till Nyheter24.

Bland kommentarerna stod det bland annat saker som "knulla han ändå?" och "alla normala killar hade blivit glada".

Bildkälla: Privat

– Det är rent ut sagt hemska kommentarer som sprider tankesättet att det inte är våldtäkt eller sexuella trakasserier då hen inte sagt nej. Newsflash, en sovande människa kan inte säga nej, därför finns det inget samtycke.

Sofia berättar att hon blev ledsen och upprörd när hon snubblade över konversationen.

– Det är denna inställning till andra människors kroppar som leder till utnyttjande av människor och ökade sexualbrott i Sverige. En måste känna till gränser och veta sina egna och andras rättigheter. Att aldrig kliva över en annans personal space och fråga när man inte vet.

Men hon kände direkt att det var en självklarhet att lägga sig i och sätta ner foten.

Bildkälla: Privat

Sofia berättade om det hon gjort i en stor grupp på Facebook. Där fick inlägget mycket uppmärksamhet – och Sofia tycker att det här är ett ämne som man borde prata mer om.

– Jag känner att denna typ av diskussion ständigt ligger i luften och ju mer de uppmärksammas desto mer kan man förstå allvaret. Ibland är gränser hårfina och genom att klargöra dem skapas en förståelse. Pennan är starkare än svärdet, eller hur?

Hon berättar att hon ofta är engagerad i främst feministiska diskussionen. Hon menar att eftersom Jodel är en app där man som anonym kan skriva inlägg på kommer det dyka upp troll emellanåt.

– Oavsett anser jag det viktigt att våga ta diskussionen och stötta sina medmänniskor. Säger jag inte ifrån vid såna här tillfällen kommer dessa åsikter gro och bli fler, det är en negativ utveckling. Skulle aldrig svika mina bröder och systrar, icke-binära eller andra.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.