Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tyskland varnar för falska nyheter om Sverige: "Fake news"

- 07/03/2017, 08:28 -
Falska nyheter
1 av 3

Tyska regeringen går ut och varnar för falska nyheter om Sverige.

TT/Wikimedia/Facebook

Terror
2 av 3

Terrorhotnivån har varit förhöjd sedan självmordsdådet i Stockholm 2010.

Fredrik Persson / Fredrik Persson

Säkerhetspolisen
3 av 3

Terrorhotnivån ligger på en trea av fem.

TT

Utrikesdepartementet i Tyskland har varit tvungna att gå ut och varna för falska nyheter om Sverige efter ett uttalande från ett högerpopulistiskt parti.

Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AfD, har på sociala medier gått ut och anklagat tyska medier för att ljuga om Sverige. De hävdar bestämt att det tyska utrikesdepartementet utfärdat en resevarning för Sverige. Alltså att tyskar ska vara försiktiga med att resa hit.

Nu har den tyska regeringen varit tvungna att gå ut och dementera uppgifterna, skriver Deutsche Welle. Uppgifterna började med att AfD skrivit på Twitter att resevarningen uppdaterats och att kvällspressen vägrar rapportera om nyheten med hashtaggen #lastnightinsweden. Det syftar alltså på Donald Trumps omtalade uttalande.

På Facebook och Twitter har tyska UD nu skrivit: "Varning för fake news". I texten informerar departementet om att Sverige har sänkt terrorhotnivån från en fyra till en trea för ett år sen. Nivån höjdes för första gången någonsin efter självmordsdådet på Drottninggatan i Stockholm i december 2010. Då från en tvåa till en trea på skalan.

Terrorhotnivån höjdes för första gången till en fyra på den femgradiga skalan efter terrordåden i Paris november 2015. Hotnivån sänktes åter till en trea i mars 2016.


Slutligen får UD tillfälle att informera alla tyskar om att den enda stora ändringen som skett i Sverige är att man förtydligat avsnittet om att dricka alkohol på offentliga platser.

"Ursäkta om den sänkta terrorvarningen klingar mindre intressant", skriver tyska UD på sin Facebook-sida.

Tyska UD fungerar precis som i Sverige där de ibland kan varna medborgare från att resa till utvalda länder. Med på listan finns bland annat Somalia och Libyen, men inte Sverige.

Läs också om svenska UD:s uppmaning till Donald Trump – eller om uppgifter att ett ryskt tv-team mutat ungdomar i Rinkeby att börja slåss.

Vill du åka till Tyskland?