Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4036
reaktioner idag

Virus sprids till datorer i världen – så vet du om du drabbats

Utpressningsviruset WannaCry har tagit över viktiga datorer över hela världen.

Världen drabbades förra veckan av ett hotfultl virus som kräver företag och privatpersoenr på pengar.

Har du blivit drabbad? Då är det tufft.

Men ingen panik nu!

I fredags drabbades omkring 200 000 människor i minst 150 länder, däribland kliniker och sjukhus, av en cyberattack via utpressningsviruset WannaCry. De flesta drabbades via så kallade phishing där användaren har öppnat ett mejl som sprider viruset till datorn.

Attacken har inriktat sig mot Windows-datorer och när viruset tagit sig in på datorn så krävs användaren av pengar. En av de drabbade i Sverige, industrikoncernen Sandvik, uppger att de utpressades på mellan 300 och 600 dollar, motsvarande mellan 2 700–5 400 svenska kronor för att få sina datorer upplåsta.

– Det finns två saker som är viktigast för oss. Det första är att ingen människa kommer till skada, det har inte skett i det här fallet. Det andra är att vi klarar våra kundåtaganden, och det verkar som att vi gör det också trots det som har hänt, säger Pär Altan, chef för externkommunikation på Sandvik, till Dagens Industri.

TT

Företaget beskriver läget som allvarligt, men att de ändå kommer kunna fortsätta arbeta i veckan.

Den europeiska polisbyrån Europol har beskrivit attacken som "den största attacken som skådats", men enligt Reuters ska de allra flest som fått viruset inte betalat en lönesumma till vad som tros är en kriminell organisation.

Men vad är det egentligen som har hänt – och vad ska man tänka på? Här svarar vi på fem frågor om attacken:

Vad är Wannacry?

Viruset är en så kallad självspridande mask som utnyttjar ett säkerhetshål i Windows. Koden för att utnyttja säkerhetshålet, kallat Eternal Blue, har spridits av hackergruppen Shadow Brokers. Ursprungskällan ska vara den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA – som mött stark kritik eftersom de visste om att det här kunnat hända, skriver IDG.

Datorer som drabbats blir infekterade med program som tar datorn "som gisslan". Det kallas för ransomware som låser alla filer på datorn och kräver användare på en betalning på 300 dollar i bitcoin. Det installeras dessutom en bakdörr, vilket är ett program eller en modifikation av ett program som möjliggör åtkomst till datorn utan att använda de normala säkerhetskontrollerna, som också stulits från NSA.

Men hur kunde viruset skada så många datorer? Gör inte säkerhetsprogrammen någonting?

De flesta som drabbats hade inte uppdaterat sin dator. Windows släppte en uppdatering i april som eventuellt skulle kunnat stoppa virusets framfart. Men många organisationer har helt enkelt inte orkat uppdatera sina datorer. Många använder dessutom fortfarande Windows XP som inte får nya uppdateringar.

Trots det så valde Microsoft nu att släppa en patch för XP, vilket enligt företaget är extremt ovanligt.

Vad ska jag göra om jag blivit drabbad?

Företag eller organisationer borde i bästa fall ha en backup. Då kan du tömma datorn och installera om allt på nytt från backupen.

Om det inte finns några backuper att falla tillbaka på så finns det möjlighet att betala lönesumman. Det är dock inte rekommenderat att göra så, eftersom man stödjer kriminell verksamhet. Men som tur är har inte så många gjort det, då personerna bakom viruset endast fått in omkring 300 000 kronor, enligt BBC.

Privatpersoner kan gå in på Microsofts hemsida eller kontakta sin internetleverantör för att få mer information. Privatpersoner bör även anmäla till polisen om de utsatts för ett it-brott. Det är oklart om några svenska privatpersoner som drabbats, men Timrå kommun ska vara drabbade.

Men det är över nu eller hur?

Nej. Inte alls faktiskt. Även om en anonym säkerhetsexpert lyckades stoppa spridningen av viruset genom en säkerhetslösning kallad "kill switch" så tros det komma en uppdaterad och starkare version av WannaCry.

Antagligen redan nu på måndagen tros flera nya datorer bli infekterade när folk börjar jobbet, skriver BBC.

TT

Vad händer nu då?

Myndigheter i Europa och USA jobbar på med fallet då man inte vet vem eller vilka som ligger bakom fallet. Även svenska Myndigheten för samhällsbeskydd och beredskap har gått med information där de skriver att det är oklart när de kan ge en uppskattning hur läget ser ut.

Vi får helt enkelt hålla ut och se vad som händer.

I slutet av 2016 läcktes tio miljoner svenska lösenord – så här gick det till:

Är du orolig för datavirus?

Mer:

Om du har ett av de här 25 lösenorden borde du byta direkt