Sjölejon attackerade flicka – här är förklaringen alla undrat över

- 23/05/2017, 17:38

Få har missat det skräckinjagande klippet som sprids över hela världen just nu. Men är sjölejon verkligen så livsfarliga som de verkar?

På bara några dagar har ett brutalt filmklipp setts över 18 miljoner gånger och satt skräck i folk över hela världen.

I filmklippet ses turister som beundrar ett vilt sjölejon i vattnet intill en brygga. På bara några sekunder uppstår total panik när sjölejonet drar ner en liten flicka i det grumliga vattnet, som ett vilt byte.

Tack och lov klarade sig flickan tack vare att hennes morfar blixtsnabbt kastade sig ner i vattnet och räddade henne.

Så hur kunde det här egentligen hända? Det är många som har frågat sig det.

De flesta av oss är vana att se söta sjölejon instängda i stora akvarier, med sina bedjande ögon på andra sidan glaset. En ganska fredlig syn.

Bildkälla: Pixabay

Men kaliforniska sjölejon är trots allt stora rovdjur, som kan bli över två meter långa och väga uppemot 400 kilo. Trots sin storlek föredrar sjölejon mat i små bitar i form av fisk, bläckfiskar eller musslor.

I det här fallet hade sjölejonet precis innan attacken blivit matad av flickan och de andra turisterna med just små matbitar och brödsmulor.

Det är med andra ord osannolikt att det här sjölejonet var ute efter själva barnet som ett skrovmål. Det är mer troligt att det sökte sig tillbaka till flickan på jakt efter mer av turisternas mat.

Sjölejon är dessutom kända för sin nyfikenhet och det händer ofta att de dyker upp i närheten av dykare som simmar runt i deras territorier i det vilda.

Enligt National Geografic har en liknande incident inträffat nära hamnen i British Columbia, Kanada, där den lilla flickan blev nerdragen i vattnet. Ett gäng nyfikna sjölejon ska ha omringat en dykare, nafsat i hans mask och simmat runt hans ben. Men de skadade trots allt inte dykaren.

Med andra ord, sjölejon är inte kända för att vara våldsamma eller aggressiva mot människor, utan snarare påträngande nyfikna vilket självklart kan innebära en risk i sig.

Det är alltid förenat med fara att mata vilda djur och National Geografic varnar för att det kan få djuren att förknippa människor med lättillgänglig mat.

Här kan du se hur ett väldigt närgånget sjölejon drar igång en rejäl pussfest med en dykare. Missa inte heller det här sneaky sjölejonet som snor en baddare direkt ur famnen på en fiskare.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du sett sjölejon i verkligheten?