Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför tror folk fortfarande att jorden är platt

- 23/11/2017, 20:19 -

Är jordgloben bara en symbol för en stor konspiration som handlar mer om makt? Det tror i alla fall de som hävdar att jorden är platt.

Visste du att det runt om i världen finns tusentals personer som tror att jorden är en platt skiva och att stjärnhimlen är en stor kupol? 

att jorden är rund har vi vetat i tusentals år – även om det fortfarande finns en populär myt om att människor förr trodde att jorden var platt. 

Men trots att vårt runda klots form har bevisats om och om igen finns det alltså vissa som vägrar tro på grundläggande vetenskap. 

1956 grundades The Flat Earth Society – organisationen som helt enkelt tror att jorden är platt.

I och med internet och Youtube har rörelsen fått rejält med luft under vingarna, och man har till och med en Flat earth-konferens varje år i USA. 

Så tror de på riktigt att jorden är platt? Japp. Och här är deras "bevis" och argument:

Gravitation finns inte

Nej det finns inget magnetiskt fält som skapar en gravitationskraft som får oss och det allra mesta runt oss att vara kvar på jorden. Anledningen är att jorden rör sig uppåt i 9,8 kvadratmeter i sekunden och trycks upp av mörk materia. 

Notera att man tror att de andra planeterna i vårt solsystem har gravitation.

Solsystemet enligt Flat Earth. Bild: Flat Earth Society

Jorden kretsar inte runt solen

... det skulle vara omöjligt eftersom den är platt, menar man. Det är snarare solen och månen som kretsar runt jorden.

Kanten...

Om jorden är platt innebär det att det finns en kant någonstans, right? Enligt vissa kan man faktiskt trilla av från kanten medan andra menar att jorden är omringad av en 345 meter hög ismur. Det är denna som hindrar allt vatten från att ja, typ svämma över. Muren ska ha upptäckts av utforskaren Sir James Clark  Ross.

Bild: Pixabay

Horisonten

Har du någonsin sett en båt försvinna in i horisonten? Många upplever det som att båten till synes sjunker när den når horisonten. Organisationen menar att det snarare handlar om det mänskliga ögat att göra än att jorden skulle vara konvex.

Om man kollar på en båt som "sjunkit vid horisonten" kan man återse båten helt om man ser genom ett teleskop. Något som skulle vara omöjligt om skeppet faktiskt gömde sig bakom "vattenkullar", menar Flat  Earthers.

Världskartan enligt Flat Earth Society. Bild: Flat Earth Society

NASA

De så kallade "flat earthers" har inget förtroende alls för Nasa, som tros lika bakom konspirationen om att jorden skulle vara rund.

Man tror även att Nasa har vakter vid muren för att skydda den från ja, folk.

Nasas bilder på jorden då? De är tydligen misstolkade. Anledningen till att man inte kan se alla kontinenter ovanifrån är helt enkelt för att vi bara kan se där solen lyser. Där det är mörkt är det helt enkelt natt.

Så varför säger alla att jorden är rund?

Motivet runt konspirationen om att jorden är rund tycks Flat Earth Society inte kunnat komma fram till. En tes de har dock är att Nasa varje år lägger miljarder kronor på att fejka bilder, ta in astronauter och fejka rymdresor.

Flat Earth Society utesluter inte att Nasa själva inte ens känner till att jorden är platt, alternativt medvetet upprätthåller bilden av den runda jorden för att kunna behålla militär dominans i världen, skriver Flat Earth Society.

Kanske handlar det helt enkelt bara om att de själva vill känna sig speciella – eller att religiösa föreställningar blir mer rimliga om jorden är platt och vi är i centrum. 

Någon som tror på att jorden är platt är Tila Tequila.

TV: Är det här ett UFO som passerade helt nära jorden?