Lördag 31 Jul
Stockholm

Maria hyllas för ärliga bilden efter graviditeten med trillingar

Maria Nordø Jørstad
Maria hyllas på Instagram. Foto: Foto: Privat/@triplets_of_copenhagen

Trillingmamman Maria Nordø Jørstad får stort stöd från hela världen efter att hon delat med sig bilder på sin mage. "Du är en inspiration", skriver hennes följare på Instagram.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Maria Nordø Jørstad bor i Köpenhamn tillsammans med sin danska make Anders Hjort Straarup och deras fyra barn. 

Jørstads Instagram fick stor uppmärksamhet under förra året när hon dokumenterade sin graviditet vecka för vecka. Under graviditeten visades ett stort intresse för Marias växande mage, som var ovanligt stor – hon väntade nämligen trillingar.

Nu, fem och en halv månad efter att trillingarna Iben, Philip och Agnes kommit till världen har hennes mage fortfarande inte ”poppat tillbaka”. Detta tycker Jørstad är viktigt att visa upp.

– Det är förmodligen få kvinnors magar som omedelbart återvänder efter att de har fött barn. Nu när jag har fött trillingar har min åtminstone inte gjort det, berättar hon för norska sidan Föräldrar och barn.

"Jag kan se mina tarmar flytta sig"

23 veckor efter att trillingarna kom till världen publicerade Maria en bild på Instagram, som i skrivande stund har nästan 20 000 likes och 800 kommentarer. Där visar den 36-åriga fyrbarnsmamman hur en mage med separerade bukmuskler ser ut.

Bildkälla: Instagram/triplets_of_copenhagen

"Det som jag stör mig mest på är att det känns så tungt och obekvämt. Det gör inte ont, men det känns inte bra att röra på min mage. Det känns (och är) väldigt bräckligt, eftersom jag inte har några skyddande muskler framför. När jag ligger på min rygg kan jag tydligt se mina tarmar flytta sig" skriver hon på sin Instagram.

Hennes följare hyllar bilden och tycker att det är fantastiskt att hon vågar vara så ärlig med hur kroppen faktiskt kan se ut efter en förlossning. 

Maria är mycket glad över den positiva respons som hon har fått.

Många kvinnor tror att de är ensamma om problemet     

– Detta är något som inte så många talar om och det är lite konstigt med tanke på att det drabbar så många. De som kämpar mot detta värdesätter uppenbarligen att se bilder på andra i samma situation, säger hon till norska sidan Föräldrar och barn.

Kari Bø, som är professor på sektionen för idrottsmedicinska ämnen vid Norska Idrottsakademin, har undersökt separerade bukmuskler, som också kallas rectus diastasis. Hon är också en av världens ledande experter på forskning gällande bäckenbottenproblem. Hon berömmer Maria för öppenheten kring problemet. 

– Det är fantastiskt att hon delar med sig av något som många kvinnor upplever, säger Bø till norska sajten klikk.no.

Relativt lite forskning på området

Bø säger att 31 procent av alla kvinnor i en studie, genomförd på 300 förstagångsföderskor på Akershus Universitetssjukhus, fortfarande hade delade magmuskler ett år efter förlossningen. Trots att det är något som drabbar många kvinnor, forskas det ganska lite på området. 

– Traditionellt har vi rekommenderat core-träning, speciellt tillbakadragande av magen utan krökning i ryggen. Men i våra senaste studier både från Oslo, Bergen och Lissabon finner vi att denna övning inte drar ihop bukmusklerna, säger Bø till sajten.

Hon fortsätter: 

– Det finns för närvarande få bra studier på hur övningar kan hjälpa, därför ska vi försöka ta reda på det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela