Dessa saker kom på 10-talet
Dessa saker kom på 10-talet - Foto: Shutterstock/AP Photo/HBO, Nick Briggs/TT

13 saker du vant dig vid – men som inte fanns före 2010

Mycket har hänt under 10-talet, men minns du vilka saker som känns självklara idag som inte fanns för tio år sedan?


1. Vi hade inte iPads hemma

IPaden lanserades i början av 2010. Bildkälla: Shutterstock

Det var precis i början av det här årtiondet som Apple lanserade iPaden, nämligen 27 januari 2010. En produkt som gjorde 10-talets aktiviteter som sträcktittande på streamingtjänster och Youtube-plöjande mycket lättare. 

2. Ingen hade någonsin lagt upp en bild på på Instagram

Instagram lanserades först den 6 oktober 2010. Så på 00-talet hade influencer-yrket inte riktigt slagit igenom, utan då var bloggare det mest trendiga du kunde vara. 

Innan 2010 hade vi inte Instagram. Bildkälla: Shutterstock

3. Du hade aldrig fått en snap, eller sett ett hundfilter för den delen

Snapchat lanserades under 2011. Appen där du kan skicka bilder som sedan försvinner blev omåttligt populär. Under 2015 lanserade Snapchat även ansiktsfilter och från och med den dagen blev det plötsligt normalt att lägga upp en bild på sig själv med hundöron och nos. 

Från 2011 kom hund-filter in i våra liv. Bildkälla: Shutterstock

4. Ingen hade sett ett avsnitt av Game of Thrones

Game of Thrones första avsnitt sändes den 17 april 2011 i USA på HBO. Den första boken kom ut redan 1996 men det var först när HBO gav karaktärerna liv i serien som Game of Thrones verkligen nådde ut till den breda publiken. Säsong efter säsong har vi följt serien under 10-talet tills det sista avsnittet sändes den 19 maj 2019.

Att serien skulle bli ett så stort fenomen visste vi inte på 00-talet. Bildkälla:AP Photo/HBO, Nick Briggs/TT

5. Du hade aldrig högersvajpat en snygging på Tinder

Tinder lanserades 2012 och innan dess var det mer cheesy dejtingsajter som Match.com och Badoo som gällde. Men från och med Tinder blev det socialt accepterat att träffa sin partner via nätet. Lansering av Tinder var också en milstolpe för killar som tar bilder med fiskar, äntligen hade de någonstans att lägga ut sina bilder.  

2012 kom den populära dejting-appen. Bildkälla: Shutterstock

6. Kvinnor tog inte tempen som preventivmedel

Innan 2014 var preventivmedel innehållande hormoner det marknaden kunde erbjuda. Men många kvinnor suktade efter ett hormonfritt preventivmedel men med önskan att slippa kondom. Natural Cycles tog fasta på den önskan och skapade en app som lanserades 2014. Preventivmedlet har varit omdebatterat, speciellt sedan många kvinnor blivit oönskat gravida efter de använt appen. Men i september 2018 godkändes appen ändå av Läkemedelsverket, med kravet att tillverkarna av appen var tvungna att vara noggranna med att skriva ut risken för graviditet. 

2014 kom det omdebatterade, naturliga, preventivmedlet. Bildkälla:AP Photo/Nishat Ahmed, File/TT

7. Ingen hade ännu debatterat färgen på den här klänningen

Bilden slog ner som en bomb i februari 2015. The dress blev orden på allas läppar och folk bråkade i dagar och veckor om vilken färg klänningen egentligen hade. Till slut kom förklaringen men även nu kan man då och då se bilden dyka upp i memes. Men nu är det väl ändå på tiden att vi släpper det? Eller?

Klänningen slog ner som en bomb

8. Emojis hade bara en hudfärg

Fram till februari 2015 kom emojis bara i en hudfärg. Folk gillade det inte och Apple lyssnade. Så från 2015 har man kunnat välja hudfärg på sin emoji. Men alla var inte nöjda. Rött hår saknades nämligen, något som åtgärdades 2018. 


Det var först 2015 som emojis blev mer inkluderande. Bildkälla: Apple
2018 kom emojis med rött hår. Bildkälla: emojipedia

9. Personer med samma kön fick inte gifta sig i alla USA:s delstater

Innan 26 juni 2015 hade samkönat äktenskap varit lagligt i 36 delstater, men det var fritt fram för resterande delstater att strunta i den lagen. Men från 26 juni blir lagligt samkönat äktenskap lagligt i hela USA.

Samkönat äktenskap blev lagligt i hela USA 2015. Bildkälla: Shutterstock

10. Leonardo DiCaprio hade fortfarande inte vunnit någon Oscar

Internet fylldes av meme efter meme på Leo utan en Oscar. Det kändes nästan som att det aldrig någonsin skulle bli en Oscar för DiCaprio trots att han kämpade hårt för det med succéfilm efter succéfilm.

Leonardo DiCaprio hade ännu inte vunnit en Oscar

Men i februari 2016 var förtrollningen bruten. Han vann äntligen en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats i filmen The Revenant.

Leonardo Dicaprio fick en Oscar för sin insats i filmen The Revenant

11. Vuxna människor gick inte ut för att fånga Pokémons

Innan sommaren 2016 var Pokémon något man mindes som serien man tittade på som barn. Kanske att man hade kvar några Pokémon-kort i en låda på vinden. Men i juli 2016 förändrades allt. Folk blev som galna över att kunna fånga figurerna i spelet Pokémon Go. 

Att gå ut och leta Pokémons var en rimlig aktivitet 2016. Bildkälla: Shutterstock

12. Ingen hade någonsin lagt upp något på Instastory

Den 2 augusti 2016 lanserade Instagram Stories. Först var det nog många som tyckte att det var för likt Snapchat och inte såg syftet med Stories. Men sen dalade användningen av Snapchat och Instgram Stories succé var ett faktum. 

2016 kom Instagram stories. Bildkälla: Shutterstock

13. Metoo var ännu inte uppmärksammat

Eller jo, egentligen startade Tarana Burke Metoo-rörelsen 2006 för kvinnor och flickor som blivit sexuellt utnyttjade. Men hösten 2017 fick Metoo-rörelsen ett enormt genomslag. Det startade med att skådespelerskan Alyssna Milano den 15 oktober 2017 bad alla kvinnor att svara med "metoo" på hennes tweet om Harvey Weinstein. Weinstein anklagades för att ha våldtagit flera skådespelerskor och att detta tystats ner av filmindustrin. I Sverige blev rörelsen väldigt stor. 

Tarana Burke. Bildkälla: Jordan Strauss/Invision/AP/TT


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.