Tisdag 11 Maj
Stockholm

När Leif GW Persson krossar mig och mitt mord

Matilda Anderssons kolumn vecka 35.
1 av 2
Matilda Anderssons kolumn vecka 35. Foto: Privat
Leif GW Persson är inte ett dugg nyfiken på att lösa fallet Solveig Hast.
2 av 2
Leif GW Persson är inte ett dugg nyfiken på att lösa fallet Solveig Hast. Foto: SCANPIX

Prostituerad kvinna hittas mördad och årtionden senare dyker kommentarer om fallet upp på nätet. Men Leif GW Persson kunde inte bry sig mindre. Här krossar han Nyheter24:s Matilda Anderssons drömmar om att lösa ett mysterium.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Matilda Andersson

En kolumn kan handla om precis vad som helst. Det här är Matilda Andersson, nyhetsredaktör på Nyheter24.se, och hennes kolumn vecka 35.

Följ henne på twitter @fiskberit 

Här är hennes kolumn från förra veckan (om dålig service): Dom kallar oss kunder: "Rengör hennes händer" 

– I slutet av 60, början av 70-talet var det jäkligt mycket massageinstitut i Stockholm. Det var hundratals annonser i DN under "massage". Så kunde man gå dit och bli avsugen, avrunkad och påsatt, allt vad man ville.

Vid den tiden satt en yngre upplaga av Leif GW Persson som sakkunnig i det han kallar prostitutionsrådet

Jag frågar om han minns fallet Solveig Hast? Klart han gör.

– Prostituerad i Stockholm, mördad. Hon ingick i en undersökning jag gjorde om prostituerade i Stockholm. 

I december 1971 hittas Solveig Hast mördad i en källarlokal. 40 år och en månad senare kommenterar Nettan en artikel på Nyheter24. 

"Gör något sanningsenligt av hela processen. Jag tänker inte deltaga mera i uppoffring som är gammal. Solveig Hast har en egen historia, precis som jag och min mor. Lagen lever efter gamla uråldriga lagtexter som inte finns att förstå för alla. Demonstrera inför Guds stjärna. Det gjorde mig rädd".

Jag googlar Solveig Hast och kommer till ett inlägg på konstnären Lars Vilks blogg där Anette kommenterat:

"Varför lade ni locket på när det gällde morden bla Solveig Hast. Är ni duktiga som kan köra en sjuk tjej som mig i botten. Var Gubben min gamla Eve. Var tog alla andra vägen. Tyckte jag såg UllaBritt".

Jag blir nyfiken. Undrar varför denna Anette/Nettan skriver kommentarer om Solveig till texter som helt saknar koppling till ämnet. Vill veta mer. Funderar på vem som kan ha koll. Ringer GW.

Vet du om Solveig Hast hade någon dotter?

– Hon hade en son som drog med alla hennes pengar. Hon hade en miljon kronor, det var mycket på den tiden. Sen vet jag inte om hon kan ha haft en dotter. Dom var ju inte direkt några kycklingmammor dom där. 

– Många av de där prostituerade var jäkligt störda. Men just Solveig Hast verkade ha varit lite mer om sig och kring sig. Hon hade en massa pengar som hon sparat, troligen till ett bättre liv. 

GW tror att mördaren, som kan ha varit "en kund som fick tokspel", förmodligen är död. Och hur mycket jag än fiskar tycker han inte att det är ett dugg spännande med Nettans kommentarer.

– Det kryllar av tokstollar i sådana här sammanhang. Folk som säger att de är barn till Palme och liknande.

Försöker ändå ta reda på mer, vill veta hur jag kan gå vidare. Men Leif GW Persson bara suckar.

– Om du ska ha ett tips från mig, lägg ner det. 

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela